За пола године допловила 124 крузера

У првој половини ове године у нашим лукама је претоварено готово 4,5 милиона тона робе, што је 12 одсто више него у истом периоду лане.
luka
Фото: Dnevnik.rs

 Агенција за управљање лукама на основу досадашњих резултата процењује да ће до краја године у српским лукама бити претоварено више од десет милиона тона терета, док се на путничким пристаништима до краја сезоне може очекивати хиљадито пристајање крузера.

10 милиона тона робе прошле године превезено је Дунавом

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре процењује да ће се до 2025. године готово петина робе превозити бродовима дуж српских река и због тога планира да већ у септембру крене у реализацију пројеката на Дунаву у које ће бити уложено више од 66,5 милиона евра. Први радови у септембру биће у делу од Београда до Бачке Паланке. Тако је у плану уређење корита у Сусеку, Футогу, Аранкиној ади, Чортановцима, Бешки и Преливу. У тим местима биће изграђени хидротехнички објекти да би се успоставили прописани габарити пловног пута који омогућавају несметану пловидбу Дунавом.

16 нових путничких пристаништа планирано за ову годину

У разговору за наш лист вршилац дужности директора Агенције за управљање лукама у Србији Вук Перовић за ову годину је најавио да ће, осим три пристаништа која су већ у функцији – Београд, Нови Сад и Доњи Милановац – бити отворена нова, додајући да је Стратегијом развоја водног саобраћаја предвиђено још 16 нових путничких пристаништа. Тако су већ за пристаништа програлашени Сремски Карловци, Земун, Кладово и Смедерево, а иницирани су и поступци за локације у Беочину, Кањижи и Бечеју. Перовић је изразио очекивања да ће до краја ове године већина путничких пристаништа у Србији расписати јавне позиве за оператере.


Постојеће луке и пристаништа

По подацима на сајту Агенције за управљање лукама, тренутно су луке и пристаниште Лука Апатин, Лука Бачка Паланка, Лука Београд, Лука Дунав– Богојево, Лука Дунав–Панчево, Лука Нови Сад, Лука Прахово, Лука Сента, ХБИС група  Београд и Лука Беочин – „Лафарж–БФЦ” д. о. о.


Почетком септембра ће се знати ко ће пројектовати будући изглед луке Смедерево, а наредне године за то би требало да буде спремна и техничка документација, када је планирана и изградња лучке инфраструктуре. У плану је и да се на Дунаву уведе електронско обележавање пловног пута па ће, уместо навигационих бова, бродове усмеравати електронски обележивачи. Министарство грађевине планира и да започне вађење 23 брода потопљена у Другом светском рату која су и даље на пловном делу Дунава.

Љ. Малешевић     

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести