ПОВРЋЕ И ДАЉЕ СКУПО Кромпир око 100, а купус око 80 динара

Килограм младог купуса све до пре неколико дана коштао је 120 динара на најпрометнијој Футошкој пијаци у Новом Саду, док је исти тај купус по маркетима могао да се купи за непуних 80 динара.
kupus/dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Од јуче килограм купуса и на пијаци кошта 80 динара, а у маркетима се цена није мењала.

- Већа понуда оборила је цену овог поврћа на пијаци, кажу произвођачи, јер је купус почео да доспева и на њивама .

Како креће сезона поврћа тако се и цене спуштају, али се уочава да цена старог кромпира расте, сада килограм кромпира кошта стотину динара, а био је 70 и 80 динара, док је килограм младих кромпирића од 150 до 250 динара. Прошле године у ово доба килограм старог кромпира коштао је на пијацама свега 30 динара килограм, а разлог зашто је био по тој цени је  што га је било у изобиљу.  

И сада је понуда добра, мада се обично на крају сезоне слабије купује јер потрошачи предност дају младим плодовима. Ипак  кромпир од стотину динара наводи на закључак да цена овом поврћу расте. Међутим, за купце је најважније опет што је у маркетима јефтинији од пијаца ,јер се и стари и млади кромпир продају по нижим ценама за  20 до 30 одсто.

Зашто је боље ићи по ручак у маркете  него до пијаца произвођачи одговарају да је то што пијаца брже реагује на понуду и тражњу у односу на маркете, зато што маркети имају план снабевања и што је на пијацама роба свежнија, јер до потрошача стиже директно са њива.


Спанаћ за стотку

Из пластеника већ неколико седмица долази млади лук, зелена салата, ротквице и спанаћ. Тек сада стиже ово поврће произведено на пољима. Али у погледу коштања нема разлике. Првокласан род ниједног поврћа не може се купити испод 50 динара, бар на пијаци. Килограм спанаћа био је 160 динара прошле седмице, а од јуче се може купити за стотину динара. Пад цене је резултат боље понуде.


- Маркети раније уговарају велике количине поврћа по ценама које важе у тренутку наруyбине и то је разлог зашто је поврће, па и кромпир јефтинији у маркетима него на пијацама – наводи за “Дневник” велики произвођач кромпира из Сирига Бранислав Зеленовић.

Он наглашава  да у наредним месецима неће бити великих одступања у погледу коштања кромпира упркос високим ценама енергената, што значи да се купци морају навикавати да главно поврће у исхрани, убудуће плаћају по вишеструко вишим ценама него само годину дана пре.– Произвођачка цена овогодишњег кромпира кретаће се од 40 до 50 динара по килограму, а у малопрадаји у зависности од месеца требало би да буде од 80 до стотину динара. Потрошаче не треба да плаши, бар за сада , што цене енергената иду на горе, јер велики повртари нафту купују по субвенционисаној цени. Али је извесно да домаћег кромпира нећемо имати довољно за сопствене потребе, већ ћемо куповати из увоза, као што то и сада радимо  – наглашава Зеленовић.

Повртар Золтан Лајко из Мола наводи да је поврће на пијацама свежије, док  у маркетима излази пред потрошаче после неколико дана проведених у хладњачама.

– Маркети купују поврће на тоне док пијачни продавци на тезгама излажу мале количине и на основу тих количина праве цене да би им се иплатио радни дан - истиче Лајко

По његовим речима зелен и шаргарепа које има на лагеру од прошле године коштају као и током зиме, стотину динара односно 250 динара. Шаргарепа на велико каже кошта 45 до 50 дианра, а зелен од 150 динара па навише .

– Још није доспео млад род чији су трошкови производње скупљи за за 70 одсто и то ће купци осетити –навео је Лајко.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести