Права снижења можда половином јануара

Судећи по ценама одеће и обуће, наши трговци чекају половину јануара да на излозима испишу значајнија снижења. Већ их има, али још нису ни близу распродајама у европским метрополама

па и не чуди што за празнике пуне руке посла имају туристичке агенције које организују шопинг-туре до Беча, Сегедина...

У децембру су кренула појефтињења углавном прехрамбене робе у свим великим маркетима у Србији, организују се свакодневне акције да би се потрошачима омогућило да што безболније по новчанике напуне празничну трпезу. Наравно, пошто не жалимо да потрошимо за славе и празнике, у корпама се нађе и доста ђаконија и потрепштина које нису неопходне, али – кад је бал, нека је маскенбал. Промет је, како су нам рекли у највећим трговинским кућама, ових дана појачан 20 до 30 одсто, с тим што се највише купује храна, али и слаткиши, играчке...

У бутицима је прича мало другачија. Како смо чули у новосадским продавницама, ни снижења, додуше засад још увек не тако велика, нису доринела значајнијем повећању промета.

– Спустили смо цене гардеробе из најновије колекције 20 до 30 одсто. Пред Нову годину мало су се више куповале хаљине, али није то ни близу промета какав смо имали пре неколико година – прича нам Новосађанка, власница бутика у ширем центру града. – Роба је из Турске, а због нестабилног курса, нисмо у прилици да калкулишемо као пре. Уз то, велики пробле нам представља црно тржиште јер је све више оних који исту гардеробу продају по кућама, носе по фирмама... Не плаћају кирије, раднике, порезе, фирмарине и, нажалост, у повлашћеном су положају у односу на нас. Инспекције нас контролишу, а нелегалне трговце нико не дира. Посебна су прича они који продају робу путем „фејсбука” или у интернет радњама, а ми се свакодневно боримо с разним наметима које они немају.

У новосадским тржним центрима и брендираним бутицима празнично снижење почело је 20. децембра, а попусти се крећу од 30 до 50 одсто. Колико ће трајати зависи од количине артикала из текуће сезоне којих има у понуди.

– Посећеност је свакако већа него што је била пре снижења, а тек очекујемо масовније попусте и у већем проценту – рекла нам је трговкиња у једном новосадском тржном центру, додајући да су још увек снижења до 50 одсто, а од средине јануара ће вероватно бити и 70 одсто.

Рецимо, у „Манговој” радњи јакна је с 8.490 динара снижена на 4.190, yемпер је био 3.490 динара, а сада је 1.990, чизме су с 8.990 динар пале на 5.390... Мушки yемпер у „Спрингфилду” кошта 3.490 динара, а био је 4.990, мушке фармерке су 2.990, а пре снижења биле су 4.490. „Оријент емпоријум” уприличио је попуст од 20 одсто на куповину вреднију од 4.000, а трајаће до 15. јануара. У другој половини децембра почело је снижење у „ Шустару” и трајаће до 11. јануара, а комплетан асортиман је снижен 20 одсто. „Офис шуз” је организовао претпразничне попусте те је обућа у тим радњама упола јефтинија.

Слађана Глушчевић

 

Трошити с опрезом

Из Удружења за заштиту интереса потрошача позивају грађане да троше с опрезом јер је, подвлаче, мало оних који себи могу приуштити потпуно пустошење новчаника.

„Празнична је еуфорија, грађани се сналазе, посуђују и троше новац који можда и немају да би обележили празнике и испоштовали традицију. Али, зна се да је јануар месец најдужи и најтежи за потрошачке yепове и мора се економичније размишљати. Много је задужених и ново задужење им свакако не треба“, поручују из Националне организације потрошача.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести