Предстоји реформа Путева Србије, Дилојт консултант

БЕОГРАД: Компанија Дилојт победила је на међународном тендеру за избор консултанта у предстојећој реформи путног сектора и Путева Србије, који би требало да буду трансформисани у неку врсту јавне агенције за путеве, речено је данас Тањугу у предузећу Коридори Србије, које је спровело јавну набавку. 
putevi tanjug
Фото: Танјуг/видео архива

Дилојт ће предложити решење за трансформацију путног сектора до 30. јуна, а уговор потписан 12. децембра вредан је 1,62 милиона евра, рекао је саветник директора Коридора Србије Душан Пурић.

Коридори Србије спровели су јавну набавку, а средства ће бити обезбеђена из зајма Светске банке.

Пурић је објаснио да је избор консултанта део пројекта за реформу путног сектора у нашој земљи.

Каже да је Србија за потребе изградње Коридора 10 добила кредит од Светске банке којим финансира изградњу и поједине услуге, као и споразум о зајму предвиђа и компоненту која се тиче реформе путног сектора.

Како је рекао, на тендер се јавило 11 заинтересованих компанија из Европе, од чега су четири доставиле понуде за реформу, а Дилојт је имао најбољу понуду.

Навео је да ће се консултант бавити јачањем управљања, власништва и одговорности кроз регулаторни и институционални развој, затим јачањем администрације и управљања у путном сектору, анализом улога, одговрности и капацитета пружалаца услуга, као и ширењем и преношењем знања.

Јачање администрације и управљања у путном сектору обухвата хоризонталну и вертикалну функционалну анализу Путева Србије и предлоге за промену организационе структуре како би се довело до потпуно функционалне и аутономне јавне агенције за путеве, кажу у Коридорима.

Ту су и питања управљања људским ресурсима, прављење ГИС карте путне мреже, анализа прихода и система наплате путарине, као и управљања имовином.

Дилојт ће истражити и трошење новца, укључујући и уговоре о одржавању и уговарање одржавања на основу перформанси.

Анализираце се и систем електронске наплате путарине и друго.

"У зависности од добијених резултата за сваки од задатака и њиховој прихватљивости за све уцеснике на пројекту, реализоваће се и трансформација, кажу у Коридорима.

Пурић је рекао да предлог реформе мора претходно да прихвати владина владина комисија.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести