Приватизација у Поморавском округу угасила 30 предузећа

Транзиција и приватизације, угасиле су 30 предузећа и оставиле без посла преко 20.000 радника у поморавском округу, али председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма

 каже да се интензивно ради на опоравку са акцентом на инвестицијама, извозу и запошљавању, што даје резултате.

Међу угашеним предузећима су и она која си била носиоци развоја општина и спадала у највећа предузећа СФРЈ у својој бранши.

Највише предузећа је угашено од 2002. до 2004. године, изјавио је  Тањуг у председник Већа самосталног синдиката за град Јагодину и општине Поморавског округа Мирослав Гајић.

Угашени су: "Морава", "Конфекција", "Палас", "Југопревоз", АИК, "Будућност", ГП "Поморавље" у Јагодини, "Compo" у Свилајнцу, Фабрика шећера и  машинска индустрија у Ћуприји, Индустрија конфекције "Бранско Крсмановић" (позната Штофара) у Параћину, подсетио је Гајић и напоменуо да је Индустрија каблова у Јагодини запошљавала 10.000 радника, а сада око 1.300 радника.

У Поморавском округу, према подацима Локалног акционог плана за запошљавање за 2015. годину, запослено је 43.504 радника, од којих су 43,6 одсто жене.

Према подацима Филијале Нациноналсне службе за запосљавање у Јагодини, посао у Поморавском округу, према њиховој евиденцији тражи више од 27.000. људи.

Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић - Палма изјавио је да је у Јагодини, до 2004.године "без посла остало 15.000 радника" а одмах уз Јагодину је Параћин, други по величини града у Поморавском округу".

У Параћину су угашене многе фирме а оне које су до тада биле међу најпознатијима у СФРЈ знатно су смањиле број запослених и "тврдим да је приватизација уништила Параћин", рекао је он.
Параћин је био значајан извозник, а сада има велики дефицит за град такве величине у спољнотрговинској размени са светом, додао је Марковић.

Прошле године привреда Параћина је извезла роба за 18,8 милиона евра, а увезла за 42,9 милиона евра и забележила спољлнотрговински дефицит од 24,1 милиона евра, прецизирао је Марковић.

"У Фабрици цемента Поповац је радило 2.000 радника, данас 350, а цемент ништа није јефтинији него што је био пре приватизаије. Поред тога у Параћину је било преко 20 приватних предузетника који су радли са цементаром. Штофара је имала 2.000 радника, данас нема ни једног,

Српска фабрика стакла имала је 5.000 радника а данас има 850 радника", рекао је Марковић.

"Нама је приоритет, над приоритетима запошљавање и успевамо захваљујући превенствено старним инвеститорима, на првом месту италијанским компанијама, строго водећи рачуна да оне не конкуришу домаћим произвођачима", рекао је Марковић.

Према његовим речима, у Јагодини раде три италијанске фабрике, четврта ће бити отворена у јулу или августу, а планирано је да их до краја године да буде десет, међу њима и Фбарика за производњу сира и млека у праху компаније "Ин Алпи" кроз коју би се решила егзистенција и запошљавање до 4.000 пољопривредних домаћинстава у пречнику до 35 киломатара, истакао је Марковић.
Према Локланом акционом плану за запошљавање, у Јагодини је данас незапослено 10.467 људи, 461 мање него 2013.године, указао је он.

Захваљујући фирмама са иностраним капиталом, али и домаћима, пре свега Индустрији каблова и Месној индустрији "Јухор", Јагодина је прошле године извезла роба у вредности 109,7 милиона евра, увоз је износио 77,3 и остварила спољнотрговински суфицит од 32,4 милиона евра, додао је Марковић.

"Ови резултати нам дају заправо да кажемо да смо ми (Јагодина) један од најбољих градова у Србији када је у питању спољнотрговински суфицит", рекао је Марковић и додао да су извоз и спољнотрговински суфицит мере стабилности града и државе.

Марковић је додао да у овој години очекује спољнотрговински суфицит од најмање 100 милиона евра и запошљавање око 3.500 радника.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести