Продаја државних непокретности улила 8,3 милиона евра у буџет

БЕОГРАД: Од продаје непокретности у државној својини остварен је прилив од око 8,3 милиона евра у буџет Републике Србије, а поступци продаје су спроведени у складу са одредбама Закона о јавној својини, на основу одлука Владе, и након прибављених свих позитивних мишљења, каже Јован Воркапић, директор Републичке дирекције за имовину.
jovan vorkapic jutjub
Фото: Youtube Printscreen

"То значи (да су продати) по тржишним условима, јавним оглашавањем у дневним новинама и на сајту Дирекције, путем прикупљања затворених писмених понуда", истиче Воркапић у разговору за Тањуг, поводом шпекулација које су изношене у јавност у последње време о наводном отуђењу појединих непокретности.

Поступак отварања приспелих, затворених понуда је јавно спроведен у присуству заинтересованих понуђача, а тржишну вредност је процењивала Пореска управа и она је служила као почетна купопродајна цена испод које се не може ићи, односно понуђена купопродајна цена морала је бити већа од почетне, објашњава он.

Како прецизира, продато је 12 станова са гаражама у улици Београдској батаљона у зградама од броја 41 до броја 119, две виле са гаражама и земљиштем у улици Саве Грујића, једна породична стамбена зграда с гаражом и земљиштем у улици Ђорђа Вајферта, а поред тих државних непокретности продато је још 11 станова и пословних објеката из фонда Дипоса.

За сваку од ових непокретности, према његовим речима, било је поднето од једне до пет понуда. 

Примера ради, две виле у улици Саве Грујића продате су свака по цени од 1.584.474,72 евра, највиша остварена цена за станове у улици Београдског батаљона износила је 409.315 евра, а најнижа 310.361 евро, док је од продаје 11 станова и пословних простора из фонда Дипоса остварен прилив од 1.815.000 евра. 

"Сад је јасно да се ни у ком случају не може говорити о продаји на штету државе, као ни о недомаћинском понашању, већ о озбиљном приходовању за буџет Србије", наглашава Воркапић.

Коментаришући наводе појединих медија да су Републичкој дирекцији за имовину на једној од седница владе крајем 2017. одузета 122 објекта у власништву државе и поново враћена у фонд Друштва за изнајмљивање некретнина Дипос, категоричан је да се не ради ни о каквом одузимању објеката.

Како објашњава, Влада је на седници одржаној 21. децембра 2017. донела Закључак да се непокретности у јавној својини Републике, које су ранијим одлукама Владе из 2016. године биле изузете из фонда Дипос, врате том Друштву, осим оних које је држава отуђила по основу раније донетих закључака.

"Дакле, нема речи ни о каквом одузимању. Све ове непокретности дуги низ година нису биле коришћене за потребе страних амбасада, конзулата и резиденција", додаје Воркапић.

После две јавне продаје обављене у јануару и септембру ове године, све непокретности за које се показало да не могу бити продате враћају се Дипосу, јер је то државно предузеће коме је главна делатност давање у закуп државних непокретности и њихово одржавање, напомиње саговорник Тањуга.

Воркапић је додао да се Дипос обратио управо Дирекцији са захтевом да се размотри могућност враћања Друштву непокретности које су биле изузете из његовог фонда, а које у међувремену нису отуђене, будући да је то "у духу остваривања интегралних интереса оснивача и самог друштва, и што већег пословног прихода и пропорционалног учешћа оснивача у оствареној добити".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести