Прва деоница Моравског коридора од Појата до Крушевца до краја 2021.

КРУШЕВАЦ: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је данас радове на изградњи Моравског коридора, на деоници Појате-Крушевац и том приликом истакла да ће та деоница, дуга 27,8 километара, бити завршена до краја следеће године.
1
Фото: Tanjug
Михајловић је навела да изазовна времена услед корона вируса, која ће трајати, траже храбре и смеле људе који могу да раде на оваквим пројектима, што домаћи грађевинари јесу, као и квалитетне партнере, као што су америчка и британска амбасада и локалне самоуправе попут Крушевца.
 
Министарка је рекла да се ради о веома важном пројекту и да није реч само о ауто-путу, већ о најмодернијој дигиталној саобраћајници и регулацији реке.
 
"Поносна сам на то што радимо и учимо од најбољих и још поноснија што ћемо до краја следеће године имати завршену ову деоницу од 27,8 километара", рекла је она.
 
Михајловић је додала да Моравски коридор не спаја само Србију, односно Коридор 10 и "Милоша Великог", већ омогућава боље повезивање са регионом.
 
"Нема ничег важнијег од добре инфраструктуре и повезивања региона. Морамо да наставимо да радимо и мој апел свим грађевинским предузећима је да заштитимо раднике, али да учинимо све да градилишта раде, јер то значи опстанак наше економије. Нигде у свету није лако, али уз активно радно становништво проћи ћемо ову кризу са најмање проблема", изјавила је она.
 
Обиласку радова присуствовали су и градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, амбасадор САД у Србији Ентони Годфри и заменица амбасадорке Велике Британије Ребека Фабрици.
 
Амерички амбасадор Годфри рекао је да је поносан на сарадњу са Владом Србије, потпредседницом Михајловић и ресорним министарством и честитао свим партнерима на посвећености.
 
Он је навео да ауто-путеви мењају Србију набоље и помоћи ће јој да остане битан фактор у региону и Европи.
 
"Овај коридор важан је за даљи привредни развој и значајан је сигнал инвеститорима. Важно је и што њиме решавамо и регулацију река и заштиту од поплава. Наставићу да пратим реализацију пројекта док не буде завршен. САД су поносне на своје партнерство са Србијом у њеном привредном развоју", рекао је Годфри.
 
Заменица британске амбасадорке Ребека Фабрици подсетила је да пројекат финансира једна од најстаријих британских финансијских организација, а да је жеља да се и тим пројектом отвори пут ка будућој сарадњи на великим и амбициозним пројектима које Влада Србија реализује и тек планира.
 
"Желимо да продубимо ту сарадњу, јер ценимо партнерство и сарадњу са Министарством и желимо да имамо улогу у развоју Србије”, рекла је она.
 
Градонацелница Крушевца изјавила је да је овај ауто-пут вишедеценијски сан Крушевљана и да је град одрадио преко 2.500 решења експропријације, што је омогућило да радови почну по договореној динамици.
 
“Наш град ће напредовати, доста иностраних фирми ради овде, као и пуно мањих предузетника који запошљавају много људи, а регулацијом реке заштитићемо и пољопривреднике”, рекла је она.
 
Заменик руководиоца пројекта и руководилац градилишта из компаније "Бехтел", Озгер Инал рекао да је од почетка године доста активности спроведено - од изградње кампа, геохидролошких радова, дефинисања материјала, избора локалних извођача.
 
Додао је да ће представници те компаније дати све од себе да пројекат квалитетно реализују.
 
Шеф пројекта из "Коридора Србије" Леонид Вуковић рекао је да ће локација коју су данас обишли - будућа саобраћајна петља, повезати Крушевац и Моравски коридор, те подсетио да је укупна дужина Моравског коридора 112 километара.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести