Путин : Дигитализација је покретачка сила глобалног раста

СЈАМЕН : Председник Русије Владимир Путин позвао је данас чланице Пословног савета БРИКС-а да активније учествују у развоју дигиталне економије у својим земљама, и да оснују заједничку платформу за енергетска истраживања.
1
Фото: EPA-EFE/WU HONG / POOL

“Желео бих да пажњу Пословног савета БРИКС-а скренем на једну тако велику област могуће сарадње између чланица тог блока, као што је развој дигиталне економије. Дигитализација постаје покретачка сила глобалног раста и игра кључну улогу у повећању продуктивности рада и животног стандарда”, изјавио је Путин на састанку лидера и чланова Пословног савета БРИКС-а у Кини, а преноси руска агенција Тас с.

Нова технолошка решења би, како је навео, требало да помогну великим компанијама и предузећима средње величине да уђу на тржишта земаља БРИКС-а.

Председник Русије указао је на низ подручја у којима је могућа сарадња између пословних људи у чланицама БРИКС-а, док је за одлуку о оснивању фонда за техничку подршку узајамно корисним пројектима у земљама БРИКС-а, у оквиру Нове развојне банке, рекао да је од великог значаја за предузећа.

Путин је чланицама БРИКС-а понудио и оснивање заједничке платформе за енергетску сарадњу.

“Важно је да појачати енергетски дијалог "петорке". У том циљу предлажемо стварање платформе за енергетска истраживања БРИКС-а, у оквиру које би било могуће повећати секторску информационо-аналитичку и научну размену”, изјавио је Путин.

Осим тога, руски лидер је подсетио на Стратегију економског партнерства БРИКС-а усвојену на самиту у Русији 2015. године.

“Дошло је време да прилагодимо стратегију актуелној економској реалности и поставимо нове амбициозне циљеве. Према нашем мишљењу, требало би да се бавимо развојем електронске трговине без баријера, подршком малим и средњим предузећима и повећањем ефикасности јавно-приватних партнерстава”, појаснио је Путин.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести