Путин оптужио Бугарску да намерно одлаже изградњу Турског тока

СОЧИ: Председник Русије Владимир Путин оптужио је данас Бугарску да намерно одлаже изградњу руског гасовода Турски ток на својој територији и упозорио да би Москва могла да нађе начине да заобиђе Софију ако треба, преноси Ројтерс.
putin, tanjug ap
Фото: Tanjug (Sergei Chirikov, Pool Photo via AP)

Бугарски премијер Бојко Борисов је негирао било каква намерна одлагања, наводећи да је изградња поцела касно - пре три месеца - јер се Софија приџава правила Европске уније о јавним набавкама, чиме обезбеђује да Брисел не блокира тај пројекат, додаје британска агенција.

Говорећи на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем у руском летовалишту Сочи на Црном мору, Путин је рекао да Бугарска "намерно" одлаже реализацију Турског тока на свом тлу.

"Ако бугарско руководство не жели то (гасовод Турски ток), наћи ћемо друге начине за његову реализацију у јужној Европи", рекао је Путин, не елаборирајући детаље.

Борисов је овим поводом изјавио на бугарској приватној телевизији БТВ да његова влада убрзава изградњу гасовода и позвао Путина у посету да се лично увери у то.

"Свако има право да тражи алтернативне правце. Ми тражимо алтернативну диверзификацију. Поред тога, политички им вероватно није баш драго што је Бугарска тако лојална, јака чланица НАТО-а и Европске уније", додао је бугарски премијер.

"Мој одговор председнику Путину је да је добродошао да нас посети и види брзину којом градимо, у просеку пет километара дневно. Кренули смо касно, јер су морале да се спроведу многе процедуре... Ми се придржавамо правила ЕУ, и зато је сигурно да ћемо га изградити (гасовод)", рекао је Борисов.

Русија гради две линије гасовода Турски ток, при чему је капацитет сваке 15,75 милијарди кубних метара (бцм) гаса годишње. Први крак је намењен снабдевању Турске гасом, а други треба да иде од турске границе преко Бугарске у Србију и Мађарску.

Москва планира да прву линију пусти у погон следећег месеца, док покретање друге зависи од изградње потребне гасне инфраструктуре у Бугарској, Србији и Мађарској, наводи Ројтерс.

У Србији је на траси гасовода Турски ток, дужине 403 километра, до сада заварено 370 километара цеви и биће завршен по плану, до краја године, изјавио је новинарима у понедељак руски варилац на гасоводу Димитри Јакушев, који ради на деоници Поморавље.

Бугарска је потписала уговор у вредности 1,1 милијарди евра са групом Аркад, коју предводи Саудијска Арабија, за изградњу овог гасовода преко њене територије у дужини од 474 км.

Софија се надала да ће гасовод бити оперативан до маја 2020. године, али с обзиром на то да је уговор са Аркадом потписан пре само три месеца, померила је рок за крај следеће године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести