Раст финансијског лизинга у Србији 25 одсто за девет месеци

БЕОГРАД: Укупна вредност новозакључених уговора финансијског лизинга у Србији од јанаура до краја септембра 2019. износила је 383,76 милиона евра, што представља раст од 25,3 процената у односу на исти период прошле године.
1
Фото: pixabay.com

Путем финансијског лизинга су се највише финансирала комерцијална и теретна возила, која заузимају 39 процената укупног портфолија и чија вредност износи 150,39 милиона евра, саопштено је из Асоцијације лизинг компанија Србије (АЛЦС).

Следећи пођеднако важан сегмент је финансирање путничких возила, у износу од 144,28 милиона евра, односно 38 процената укупног портфолија тржишта финансијског лизинга Србије.

“Финансирање набавке комерцијалних и теретних возила путем лизинга традиционално је интересантно индустријама које имају велику потребу за транспортним средствима, јер су им услови лизинга, због непостојања захтева за стављањем имовине под хипотеку, мањих оперативних трошкова и задржавања финансијске флексибилности, повољнији у односу на кредитно финансирање”, истакла је Теодора Миленковић, генерални секретар АЛЦС.

То је, додаје она, резултирало чињеницом да су и у овом периоду, највећи корисници лизинга из сектора саобраћаја и информисања, трговине на велико и мало, и прерађивачке индустрије и грађевинарства.

Трећи сегмент у структури лизинга је финансирање набавке машина и опреме, где је током девет месеци 2019. године износ новозакључених уговора био вредан 85,58 милиона евра, односно 22 процента портфолија.

Пре свега се ради о финансирању и подршци малим и средњим предузећима, док је финансирање некретнина на лизинг заузело један проценат укупног портфолија лизинг компанија Србије са финансираних 3,5 милиона евра, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести