Раст три одсто, а незапосленост 16

Међународни монетарни фонд задржао је прогнозу раста бруто домаћег производа Србије на нивоу од три одсто за 2017. годину, по објављеном извештају „Светски економски изгледи”.
mmf.jpg
Фото: Youtube Printscreen

У документу, објављеном уочи заједничког заседања ММФ-а и Светске банке у Вашингтону, Фонд је такође потврдио пројекцију привредног раста наше земље од 3,5 одсто за 2018. годину.

По предвиђањима стручњака ММФ-а, инфлација у Србији ће ове године износити 3,4 одсто, а догодине три процента, док ће, како процењују, биланс текућег рачуна бити минус четири одсто БДП-а ове године, а наредне минус 3,9 одсто.

У извештају се, такође, прогнозира да ће стопа незапослености у 2017. години у нашој земљи износити 16 процената, а да ће наредне године пасти на 15,6.

Шеф мисије ММФ-а за Србију Џејмс Руф је, приликом недавне посете техничке нисије Фонда Београду, најавио да ће због привременог успоравања привредних активности у првој половини 2017, као и због суше, пројекција раста БДП-а Србије вероватно бити смањена на 2,3 одсто за ову годину.

Међутим, у јучерашњем извештају ММФ-а о изгледима светске економије, процена економског раста Србије за 2017. задржана је на три процента.

ММФ је повећао прогнозе раста светске привреде за ову и наредну годину по 0,1 процентни поен, на 3,6 одсто, односно 3,7 процената респективно, наводећи да ће узлет глобалне економије вероватно задржати замајац и у наредној години. Међународни кредитор је подигао и пројекцију раста економије еврозоне на 2,1 одсто за 2017. и на 1,9 одсто за идућу годину, што је побољшање у односу на раније пројектованих 1,9 одсто и 1,7 одсто, респективно.

Економију САД такође чека већи привредни раст, од 2,2 одсто у овој години и од 2,3 одсто у 2018, а привреду Кине раст од 6,8 одсто ове године и од 6,5 одсто наредне, што је више у односу на раније пројектованих 6,7 одсто и 6,4 одсто.

ММФ је оптимистичнији и у погледу привредне експанзије Русије, коју ове године, како прогнозира, чека раст од 1,8 одсто, а наредне раст од 1,6, док су процене раста БДП-а Јапана повећане на 1,5 одсто и 0,7 процената с јулске пројекције од 1,3 одсто и 0,6 одсто респективно.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести