Раст удела јавног дуга двоструко мањи него у земљама ЕУ

БЕОГРАД: Раст учешћа јавног дуга Србије у бруто домаћем производу (БДП) од 4,8 процентних поена на 56,8 посто у 2020. години, коју је обележила криза изазвана пандемијом ковид-19, двоструко је мањи него у земљама чланицама Европске уније, показује данашња анализа Народне банке Србије.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)
"Врло често суочени смо са неоправданим песимизмом и неутемељеним констатацијама појединих економиста и дела домаће стручне јавности у вези са повећањем јавног дуга Србије у 2020. години и одрживошћу јавних финансија у наредном периоду", наводи се у саопштењу НБС.
 
Учешће јавног дуга централне државе у БДП-у током 2020. повећано је за свега 4,8 процентних поена и задржано је испод нивоа прописаног критеријумима из Мастрихта, наглашавају из централне банке.
 
Из НБС указују на чињеницу да је наведено повећање било много мање у односу на друге земље ЕУ, поред осталог, и због повољнијег резултата раста БДП-а Србије, те да је било усмерено на очување радних и производних капацитета наше земље и очување пословног и потрошачког поверења.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести