Робне резерве умирују стање на тржишту меса

Цена свињског меса на тржишту виша је око 40 одсто, и како сада

ствари стоје, не треба очекивати неке велике промене. Наиме, цена живих свиња и свињског меса достигла је максимум у последњих пет година, а стабилизација тржишта могла би се очекивати с интервенцијом из Робних резерви од око 20.000 комада свиња, сматра секретар Удружења за пољопривреду у Привредној комори Србије Ненад Будимовић.

По његовим речима, даље поскупљење свињског меса не треба очекивати јер нема више основа да цена иде навише.

– То не би било реално јер ће се смањити продаја меса у трговинама – рекао је Будимовић. – Време је да се произвођачи свиња и кланично-прерађивачка индустрија договоре о томе како ће убудуће поступати и приликом пада цена товљеника, али и приликом њиховог раста.

Будимовић је истакао да би се ситуација додатно смирила интервенцијом из Робних резерви, а да фармери не могу унедоглед чувати товљенике и чекати да цена порасте јер ће они изаћи ван класе. Ипак, он је указао на то да се не може очекивати да ће у трговинама месо појефтинити тако брзо како може да поскупи.

– Међутим, чињеница је да ће интервенцијом из Робних резерви и повећањем броја комада свиња у тову моћи да дође до стабилизације на тржишту и до реалне цене товљеника у Србији – рекао је Будимовић.

Он је казао да постоје параметри колико шта кошта у односу на цену товљеника и свежег меса, али да треба имати у виду и трговачки део приче који утиче на формирање цене јер, осим фармера, сточара и кланично-прерађивачке индустрије, и трговци су ти који дају финалну верзију цене. Он је поновио да је главни разлог за поскупљење свињског меса повећање цена живих свиња, односно товљеника. Наиме, почетком године цена је била ниска и фармери су били незадовољни.

– То је разлог што се мали број фармера одлучио за тај бизнис у јуну и јулу и осетио се недостатак живих товљеника на тржишту. Самим тим, појавио се недостатак свињског меса, а кад нечег нема, и цена је виша – подвукао је Будимовић.

С друге стране, указао је он, узрок треба тражити и у томе што је у Европској унији понуда смањена због великог извоза свињског меса у Кину, а увоз живих свиња смањен је у односу на прошлу годину чак пет пута зато што се цена изједначила с ценом у ЕУ, која је, опет, добила вишу цену због извоза у Кину.

Истичући да је у последњих десетак година приметно смањење сточног фонда од два до три одсто на годишњем нивоу, Будимовић је указао на то да је лане регистровано благо повећање броја грла стоке. По његовим речима, зато је веома важно стимулисати производњу кроз извозне аранжмане с Кином и Руском Федерацијом, побољшати репродукцију и искористити потенцијале због добре хране за животиње.

Д. Млађеновић

 

Поскупела и пилетина

У последњих петнаестак дана цена живе ваге пилетине скочила је од 30 до 40 одсто.Килограм је између 145 и 155 динара, а поскупљење је последица мање понуде утовљених пилића, кажу произвођачи. Цена килограма пилетине у продавницама сада се креће од 270 до 320 динара.

 

Матијевић: Пад цене тек за два месеца

Власник Индустрије меса „Матијевић” Петар Матијевић каже да садашње поскупљење свињског меса није и последње, да ће цена ићи навише, а да се појефтињење може очекивати тек за два месеца. По његовим речима, сада за домаће свиње траже 200 динара по килограму, а тржиште ће се задовољити тек када цена буде 600 динара по килограму и када се увезе 5.000 до 6.000 свиња. Он истиче да је цена живих свиња испод економске већ шест месеци и да се слично догађа већ десет година те су људи одустали од това јер им се није исплатио, што је и довело до поскупљења меса. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести