Роторни багер ЕПС-а "Глодар 10" кренуо ка Радљеву

ВРЕОЦИ: ЕПС је данас из Вреоца покренуо роторни багер „Глодар 10“ тежи од 1,6 хиљада тона који ће преко Барске пруге, Ибарске магистрале, реке Колубаре и испод бројних далековода стићи до 24 километра удаљеног поља Радљево где ће најкасније почетком новембра отпочети откривка нових количина угља.
1
Фото: Youtube Printscreen

Данас је важан дан за Колубару и ЕПС јер је транспорт један од претпоследњих корака за откривање копа Радљево о коме је почело да се размишља прек 40 година, рекао је вд директора ЕПС-а Милорад Грчић и додао да су важни дани којих је много у ЕПС-у доказ да Република Србија има намеру да очува, стабилизује и унапреди електро-енергетски систем Србије.

Он је подсетио да се последњих година у басен Колубаре много улагало и најавио да ће улагања бити настављена.

„Фаза којој данас сведочимо је један о претпоследњих корака за отваране новог копа „Радљево“ који је конципиран 1976. године а нажалост требало је да прође више од четири деценије да се створе политички и финансијски услови за реализацију тај посао је сачекао нас“, рекао је он и додао да је предвиђено да најкансије 1. новебра почне да ради на копу „Радљево“.

Како је објаснио Глодар 10 може да скида откривку али и да копа угаљ.

Министар рударства и енергетике Александар Антић нагласио је да данас изузетно значајан дан за будућност ЕПС-а, укупну стабилност нашег електро-енергетског система јер регион Колубаре са својом производњом капитално утиче на електро-енергетску стабилности.

„ Ми сви заједно, у огромној синергији, и Владе Републике Србије и ЕПС-а и осталих енергетских компанија чинимо максимун напора да наш електроенергетски, и укупан енергески, систем буде флексибилан, стабилан, да се развија и да у будућнсти буде и да у будућности обезбеди дугорочно и стабилно снабдевање свим енергентима који ће омогућити развој Србије“, рекао је Антић и додао да је Србији због развоја сваке године потребно све више енергије.

Он је навео да је ове године ЕПС постигао добре резултате у производњи и захвалио се пре свега рударима Колубаре и Дрмна који су омогућили да термо сектор производње електричне енергије ради добро и додао да је производња угља у ЕПС-у је од почетка године више од шест процената већа у односу на 2018. годину.

Поље Радљево је један од најзначајних наших развојних планова, рекао је он и додао да су почетку транспорта багера претходиле комплексне припреме и прибављање дозвола.

„Пред нама је важан корак који нас води ка великом циљу а то је да до краја ове године кренемо са производњо на Радљеву, да отворимо то поље и кренемо са откривком, и омогућимо да у складу са плановима 2023. године кренемо са угљем на Радљеву“, рекао је Антић.

Поље Радљево је озбиљна потенцијал са 450 милиона тона билансних резерви и годишњом производњом од седам плус милиона тона, рекао је Антић, и додао да то поље треба обезбеди дугорочну стабилност у производњи угља.

„То поље треба да омогући потребне и евентуално додатне количине за термоелектране у Обреновцу и да омогући оно о чему причамо у континуитету и за шта имамо пуну подршку председника Вучића да уђемо у пројекат нове термоелектране, односно новог блока у Каленићу“, рекао је он.

Антић је окупљенима пожелео пуно успеха „са надом да ће до краја године бити и уговорена два велика БТО система“ један за поље Е а други за Радљево који вреде 200 милиона евра, што ће оценио је он после дугог низа година бити највећа инвестиција у рударство у ЕПС-у.

Транспорт Глодара 10 а затим и два припадајућа транспортера ка Радљеву најкомплекснији је и најдужи транспорт производне опреме у историји рударског басена Колубара.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести