РТС: Сваки други динар у буџету наплатили цариници

БЕОГРАД: Управа царине је од почетка године у буџет Републике Србије проследила рекордних 225 милијарди динара, а предњачи наплата ПДВ-а при увозу, саопштено је из Управе.
carina, tanjug
Фото: Tanjug

Убирање царинских прихода повећано је за 50 одсто у односу на 2013. годину, чиме је Управа царине већ премашила половину плана за ову годину, наводи РТС.

Порасла је и ефикасност у откривању кријумчарене робе, што је, како кажу, резултат боље организације, савремене опреме и добре обуке цариника

Све што је вредније од 100 евра, а копном, водом или ваздухом стигне на неки од 76 граничних прелаза, царини се, пренео је РТС.

"На тај начин ми смо остварили план наплате у буџет за 51 одсто, већ за пет месеци, а у односу на прошлу годину бољи смо за 13 одсто. Прошле године наплатили смо 500 милијарди динара, што би значило да је сваки други динар који је наплаћен обезбедила царинска служба", рекла је Снежана Карановић, помоћник директора Сектора за царинске поступке.

Пред цариницима су два на први поглед супростављена задатка, да омогуће брз промет путника и робе уз спречавање злоупотреба. Најчешће се кријумчаре - злато, новац и дрога, а начини за то су неисцрпни.

Начелник Одељења за сузбијање кријумчарења Иван Рибић каже да су недавно спречили кријумчарења марихуане која је била сакривена у жутим деловима киндер јајета.

"Такође смо налазили оружје које је било сакривено у печеном пилету, налазили смо одређену количину дроге у пунђи девојке у три сата ујутро на једном граничном прелазу, налази смо тостер који је био пун баснословно скупих сатова", истакао је Рибић за РТС.

Све што се заплени продаје се на јавним лицитацијама које организује Управа царина, док се девизе за које се сумња да су стечене нелегално прослеђују у буџет.

Покушаји кријумчарења новца ради нелегалне трговине или финасирања тероризма су у порасту.

"У протекле три године одузели смо 13 милиона евра, прошле године 4,5 а за свега неколико месеци ове године милион евра", каже Карановићева.

Поред заплене, акциза и "увозног ПДВ-а, "извор прихода су и царинске дажбине.

Већ четири године заредом Царина бележи раст наплате. Тај податак је још значајнији ако знамо да су у истом периоду царинске стопе због процеса придруживања Европској Унији, у просеку снижене за више од 12 одсто.

То је надомештено ефикасношћу, кажу у Царини, додајући да располажу најсавременијом опремом, која обухвата 23 скенера, фибер оптику, пејџере за радиоктивност и ласере за откривање састава било које материје.

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести