Румунске компаније траже раднике у Кикинди

Око 9.000 незапослених с подручја Града Кикинде и општина Кањижа, Сента, Ада, Нови Кнежевац и Чока је на евиденцији кикиндске филијале Националне службе за запошљавање.
rumuni.JPG
Фото: Са Сајма запошљавања у Кикинди (kikinda.org.rs)

Наду за неколико стотина оних који би да нађу запослење, од готово 4.000 колико их је у Кикинди, даје и ИПА пројекат прекограничне сарадње „Мрежа подршке мобилности радне снаге у прекограничном подручју“, у оквиру којег је у Кикинди уприличен Сајам запошљавања с учешћем више од 20 фирми из Румуније, али и појединих из Кикинде које имају потребе за радном снагом. 

Потребе за радницима разних профила има у пограничном подручју Жупаније Тимиш у Темишвару и околини. Румунске фирме би радо у својим фабричким погонима или на пољопривредним газдинствима запослиле наше мајсторе и стручњаке, а најпожељнији су они с познавањем енглеског, немачког, француског, италијанског или румунског језика, али није проблем ако се говори само српски тамо где има живља наше дијаспоре у румунском делу Баната.

"У Градској управи Кикинде и Трговинско-индустријској аграрној комори у Темишвара отвориће се инфо-пултови, који ће информисати незапослене о понуди радних места, а послодавце о потенцијалним радницима", каже в. д. директора РПК Севернобанатског управног округа Тибор Хорват, указујући на то да за већу мобилност радне снаге у пограничном подручју треба ускладити и прописе двеју држава.

Према његовим речима, половином следеће године биће одржан и сајам запошљавања у Темишвару, а очекују да буде ефекта ових активности у прекограничној сарадњи, да они којима је потребно, дођу до посла.

Пројектом је предвиђено и учење румунског језика за 60 незапослених, чиме ће стећи предност приликом запошљавања. 

Члан Градског већа Кикинде Миодраг Булајић каже да је примарни циљ пројекта флуктација, мобилност и доступност радне снаге, мобилност капитала, повећање броја запослених, као и повезивање потенцијалних инвеститора с обе стране границе, те да је Градска управа Кикинде управо из тих разлога пружила велику подршку том пројекту.

Фирмама из Румуније потребни су неквалкификовани радници, али и они разних струка: ауто-механичари, ауто-електричари, механичари пољопривредних машина, заваривачи, столари, бравари, зидари, тесари, металоглодачи, руковаоци ЦНЦ машина, али потреба има и за месарима, куварима, конобарима и рецепционерима, затим за ветеринарима и ветеринарским техничарима.

Незапослени вагају шта им је чинити да би обезбедили егзистенцију јер су у понудама различите опције, од свакодневног путовања на посао у Темишвар, привременог боравка у суседној држави која је у ЕУ, или пресељења. Није свеједно за шта се определити – за ангажман у иностранству, или и даље чекати прилику код куће. 

Највише интересовања било је на штанду италијанске компаније „Зопас“, која погоне има с обе стране границе, у Великом Семиклушу у Румунији, а од прошле јесени и у Кикинди.

Из „Зопаса“ предочавају да месечно имају потребу за ангажовањем стотинак новозапослених. Кармен Букатарију из Сектора за људске ресурсе те компаније каже да су најпотребнији неквалификовани радници и они са знањем техничких струка за рад у производњи. У кикиндској фабрици „Зопаса“ ради се у две смене и у просеку зарађује 340 евра бруто.

Немачка компанијаБош“, која у Темишвару ради на две локације, тражи 90 радника разних профила

Представница „Бошове“ фирме у Темишвару Јања Димитријевић предочава да је неопходно познавање енглеског, шпанског, француског, италијанског или мађарског језика, а да запошљавање подразумева и пресељење у Темишвар. Компанија „Смитфилд“, која је друга по производњи свиња у Европи, има највише потребе за радницима без квалификације, али потребни су им још ветеринарски техничари, месари, возачи.

Језик није препрека

"Знање румунског језика није неопходно јер су наше фарме у селима у којима има и српског становништва, што олакшава комуникацију", каже Лед Гјаца из „Смитфилда“, који објашњава да учествују на Сајму јер их интерсује каква је заинтересованост за рад у тој компанији у којој је генерални директор Горан Панић, Србин из Румуније.

Фирма „Мода тим“ из Темишвара, која се бави израдом одевних предмета, за почетак тражи 30 радника из Србије. Нуди се бесплатан превоз до фабрике, почетна зарада од 300 евра месечно, која може да се повећава, а исплаћује се и топли оброк. 

М. Митровић 

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Града Кикинда Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града.)

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести