Да се засеје што више површина, цене добре шта год посејали

БЕОГРАД: „Помоћ земљама региона у пшеници не треба да брине јер у Србији има хране и за извоз, а решиће се и проблем око аномалије да се гориво сипа само у резевоаре трактора и пољопривредних машина”, поручио је данас саветник министра пољопривреде Горан Ђаковић.
Танјуг/видео/Горан Ђаковић
Фото: Танјуг/видео/Горан Ђаковић

Ђаковић је за Танјуг рекао да најављени извоз пшенице у Албанију и Северну Македонију, као и могући у БиХ, не треба да забрине јер имамо довољно и за себе и за извоз.

"Наравно да ћемо испоштовати наше традиционалне купце, и оне са којима већ постоје закључени уговори о куповини и где су барже већ стигле по робу у Србију", рекао је он.

Додао је да се на делу показало колико је значајно имати иницијативу Отворени Балкан, где државе могу да се нађу једне другима.

"Нисте усамљени на тржишту. Није ово толико велико тржиште да можете сами на њему једноставно да опстанете, али ако имате добре партнере и конекције, видите да се све заврши како ваља за обе стране", рекао је он.

Додао је да је логично је да Србија помогне БиХ , не само због Републике Српске него и због добрих односа које желимо да негујемо, те да ће се и овог пута видети да Србија нема непријатељске ставове, него жели да помогне.

Ђаковић је рекао да се одржавају састанци како би се решио проблем око аномалије да се гориво сипа само у резевоаре трактора и пољопривредних машина.

"Покушавамо да решимо проблем око дистрибуције. Да решимо проблем а да, не дај боже, не дође до препродаје горива на улици", рекао је он и додао да министарству није у интересу да пољопривредницима отежава посао.

Подсетио је да разлика у цени која је сада више од 20 динара, може да буде додатни мотив за неке који желе да послују ван закона.

"Трудићемо се да пронађемо решење током недеље", рекао је он.

Одлуку да се сипа само у резервоаре он је оценио као мало технички брзоплету, и доао да ће у наредном периоду бити исправљена та аномалија.

Ђаковић је рекао да ће до краја недеље бити исплаћено 8.000 динара по хектару државних субвенција.

Без посебног пријављивања, новац ће добити сви са регистрованим пољопривредним газдинствима који су на списку у Трезору.

Објаснио је да они који су газдинства регистровали у последњих годину дана треба да се пријаве, па ће и њима бити исплаћене субвенције последњег дана.

Ђаковић је позвао пољопривреднике да засеју што више површина јер ће цене производа бити атрактивне свеједно шта посејали, и без обзира на тренутно висока улагања.

Он је позвао политичаре да пред изборе не стварају беспотребан страх јер је Србија традиционално извозник пољопривредних производа и истакао да је вредност извоза прошле године била рекордна.

"Имамо довољно свих животних намирница. Не недостаје ничега, нити ће недостајати. Србија је извозник. Нема разглога за забринутост. Има и биће хране", закључио је он.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести