Недимовић: Новац, наука и млади пољопривредници пут за успех

ЧАЧАК: Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић данас је Чачку дао подршку младим пољопривредницима који су конкурисали за подстицајна средства у 2017.
poljoprivreda
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

"По први пут смо имали 10.000 евра бесповратних средстава с тим што је сваки млади пољопривредник морао да обезбеди 25 одсто сам. Интересовање је било велико, а средства је добило 667 људи у Србији", каже Недимовић.

Министар наводи да у 2018. желе да афирмишу секторе воћарства, повртарства и сточарства, што су уједно и три најтеже гране пољопривреде, а по његовом мишљењу то ће се најбоље урадити са младима.

"Институт за воћарство у Чачку гледамо да увежемо у то и да направимо један модеран огледни центар за воћарство, где ће људи моћи да дођу и науче оно што је најновије. Новац, наука и млади су пут за успех", каже Недимовић.

Он додаје да држава има и олакшице за пољопривреднике до 40 година у виду субвенционисања каматних стопа. Такође, у фази развијања је пројекат око средстава обезбеђења, где ће део трошкова преузети држава или партнер, и који ће се повезати финансирањем и ИПАРД средства.

Директор Института за воћарство Чачак Милан Лукић каже да је основна идеја установе научно-истраживачки рад, али да поред тога се баве преносом знања на произвођаче.

"Ако се произвођачи не баве припремом земљишта, избором садног материјала, применом технологиија на начин на који је струка и наука рекла, онда је питање како ће успети у томе", наводи Лукић.

Он додаје да је у последњих 10 година чињено много када је у питању воћарство.

"Помажемо великом броју младих који желе да се на професионалан начин баве воћарством. Такође, упоредо са нашим истраживањима радимо и један инжењерски посао израде елабората пројеката заснивања засада. Само у 2017. смо урадили један значајан пројекат на територији Републике Српске, 21 хектар засада шљиве где смо пласирали наш садни материјал", рекао је Лукић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести