Шеф канцеларије Светске банке Тони Верхеијен одлази из Србије

Шеф канцеларије Светске банке за Србију Тони Верхеијен казао је да је током свог мандата много тога научио о нашој земљи, њеним изазовима и приликама.

Изазове наше земље, по њему су  одлазак младих и препреке које прави администрација, а нажалост и катастрофе које су Србију умало бациле на колена 2014. године.

За њега су 2014. године Тамнава и Обреновац постали симбол очаја и било му је тужно да гледа разарање које су поплаве донеле Србији, за коју он оцењује да је осетљива на елементарне непогоде.  

„Сви смо здушно радили да помогнемо влади да се носи са последицама поплава, укључујући и исушивање Тамнаве и њен повратак у производњу три месеца пре но што се очекивало”, пише Верхејен.

Ипак, како он каже, без боље заштите од поплава, Србија је и даље у опасности и то је нешто чему би требало да се посвети више пажње.

Током посете пивницама код Неготина, осврнуо се на симбол изгубљење прошлости Србије, што за њега те пивнице и представљају.

Присетио се разговора са тамошњим становником, који каже да су вински подруми изграђени у 19. веку празни и напуштени зато што су сви млади отишли. Слично искуство имао је и у Сомбору, где се почетак септембра зове „дани суза”, јер млади одлазе у Београд и даље у свет.

Као разлог за те појаве, он нуди „плафон успеха”, што је научио из разговора са његовом тренером и колегама.

Они су му говорили о потешкоћима са којима се суочавају паметни, добронамерни, вредни и образовани млади људи да добију посао. Поводом тога, осврнуо се на један текст који је раније писао, у коме Верхејен наводи да су препрека младим до посла то што су везе важније од добронамерности и вредног рада.

Он сматра да се то мора променити како би се спречио одлазак младих из Србије.

„Збогом, Србијо, хвала ти на свему што си ме научила, желим ти све најбоље и поздрављам те”, закључио је Верхеијен, три недеље пред његов одлазак из Србије.       

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести