Сеничић: Ускоро лакши улазак у Египат и Турску

БЕОГРАД: Директор Националне асоцијације туристичких агенција (Јута) Александар Сеничић, данас је рекао да Србија има договор са четири земље у које грађани могу да путују без тестова, док би разговори са Египтом и Турском могли да донесу добре вести за српске туристе.
putovanje korona granica turizam pix
Фото: Pixabay.com

"У овом тренутку имамо договор са БиХ, Црном Гором, Северном Македонијом и Албанијом. Са Грчком имамо договор да може да се уђе са ПЦР тестом не старијим од 72 сата или сертификатом о било којој вакцини. Са Хрватском важи негативан антигенски тест, а може да се уђе и са било којом вакцином", рекао је Сеничић.

Гостујући на ТВ Прва, он је појаснио каква је ситуација са осталим туристичким дестинацијама занимљивим за српске грађане.

"За Египат имамо велико интересовање, тамо је засад потребан ПЦР тест. Водимо разговоре са Египћанима о признавању сертификата за вакцинацију, верујем да неће бити проблема, јер и тамо грађани примају кинески ''Синофарм''. Очекујем до краја маја да се реши то", казао је Сеничић.

Што се Турске тиче, очекује се да ће до краја маја бити укинуте контролне мере за туристе.

"Сада је потребан ПЦР, али верујем да ће до краја маја да се то укине, односно, да страни турсити неће имати било какве услове за улазак у Турску. Турци и Египћани јако воде рачуна о мерама, хигијени. Много наших држављана је прошле године летовало у Турској, додуше, мање него иначе, нисмо имали ниједан случај заразе, али мора свакако да се пази и поштују мере земље у којој гостујете", наглашава директор Јуте.

Што се тиче вакцинационог туризма, односно рекламе која се појавила у Турској, у којој се нуди грађанима да дођу у Београд и вакцинишу се, Сеничић је оценио да је реч о превари.

"Овог тренутка постоји само један вакцинациони туризам између Немачке и Турске. Немачки туристи који желе могу да се вакцинишу у Русији, иду два пута у размаку од три недеље, остају по два ноћења. У Саудијској Арабији може вакцина да се плати, а овде та могућност не постоји", додао је Сеницић.

Он је оценио да би било добро када би се цена ПЦР теста за наше грађане смањила за особе које планирају путовања у иностранство и за децу од 14 до 16 година, што би такође "помогло туристичким агенцијама".

"Добро је и што је спуштена цена ПЦР теста за стране држављане, очекујемо да ће нам доћи туристи из појединих држава", поручио је Сеничић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести