Сертић: До краја октобра позната судбина Прве петолетке

У другом кругу приватизације за три фабрике издвојене из састава Прве петолетке из Трстеника има заинтересованих инвеститора, изјавио је данас министар привреде Жељко Сертић

и најавио да ће до краја октобра бити донет тачан план за судбину сваког од предузећа из састава Прве петолетке.

Сертић је приликом обиласка те фабрике у Трстенику рекао да у првом кругу није било заинтересованих за приватизацију тих предузећа и да се зато ушло у други круг, подсетивши да је од њих шест, која су издвојена из састава Прве петолетке, за три расписан јавни позив за приватизацију.

Министар је рекао да је и данас у тој фабрици једна делегација заинтересованих страних инвеститора за коју су челници те фабрике рекли да је из Бугарске.

Сетић је истакао да је оптимиста, да ће један део тих предузећа наставити да ради и да ће један део радника, како је рекао, "имати другачију будућност, али да нећемо успети све да решимо".

У Првој петолетки има укупно 3.000 радника.

Министар је у изјави новинарима прецизирао да ће до краја октобра, или почетком новембра бити направљен тачан план за свако од предузећа из састава Прве петолетке, којих сада има 13 и да ће се тачно знати која од њих ће ићи у стечај, а која у реорганизацију.

За она предузећа која имају тржиште и обртна средства припрема се план реорганизације, а држава ће се обавезати да кроз смањење својих потраживања помогне у том процесу, казао је министар и додао да ће се за преостала ићи на модел радног стечаја тако да радници узму отпремнине, а да након тога евентуално стратешки партнер закупи опрему и запосли део радника.

Сертић је поручио да се не сме чекати до краја маја следеће године, када истиче рок за њихову заштиту од поверилаца, да се реши судбина тих предузећа, јер ће она после тог рока бити изложена тржишним условима.

Он је рекао да су директори Прве петолетке добили задатак да сачувају свако радно место у тој фабрици које је оправдано и указао на значај тих стручних радника која имају вишегодишња искуства и знања и производе пнеуматску и хидрауличну опрему за велике руске и западне компаније.

Сертић је подсетио да је Прва петолетка у групи 17 предузећа у реструктурирању за које је продужен рок до краја маја следеће године за заштиту од поверилаца, а циљ је, како је рекао, био да се тај период искористи на најбољи начин и да се изврши рационализација пословања тог предузећа и да се оно припреми за продају.

"Није било никакве идеје о куповини времена", казао је Сертић и додао да то министарство сваких шест до седам недеља прати резултате рада тих предузећа.

Извршни директор Прве петолетке Игор Милисављевић рекао је да верује у будућност те фирме, али да је немогуће наставити са досадашњим начином рада.

Он је додао да је за нека од предузећа из система Прве петолетке већ спреман план реорганизације, истакавши да је циљ тог плана да се задрже постојећи послови.

Милисављевић је прецизирао да ће за она предузећа за која није расписан јавни позив за приватизацију, а која имају добре извозне послове, бити формиран конзорцијум радника и осталих заинтересованих и навео да је међу тим предузећима Хидраулика, Индустријска пнеуматика и Фабрика заптивки.

Он је додао да су три предузећа за која је расписан јавни позив за приватизацију - ТМО из Трстеника за коју су заинтересовани бугарски инвеститори, Нови Пазар делови, а спрема се позив и за Арматуре.

Милисављевић је навео да Прва петолетка има годишњи обрт од 30 милиона евра и да се више од 75 одсто производа извози у 40 земаља света.

Он је истакао и да Прва петолетка има значајне сертификате за производњу делова за аутомобиле за тржишта Немачке, Русије, Италије и других западних земаља.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести