Шест кланица за 8.500 товљеника

Интервентан откуп свиња највероватније ће почети сутра, пише „Агросервис“. До сада је обезбеђено шест кланица за пријем 8.500 товљеника и у Државним робним резервама процењују

 које ће кланице још бити укључене у овај посао.

Према непотврђеним подацима, по 2.000 товљника за откуп добиће кланице „Биг Бул”, „Јухор” и ИМ Топола, ПКБ Имес 1.500, а „Матијевић” 1.000 грла. Према писању „Агросервиса“ захваљујући интревенцији из Владе избегнут је скандал у вези са откупом. Наиме, Министарство пољопривреде је предложило Државним робним резервама да се број товљеника за откуп са фарми сведе на свега 50 комада. Из Уније пољопривредника одмах су реаговали и то ограничење је укинуто. Огчигледно је да је неко желео да после интервентног откупа остане што више непродатих товљеника, како би им цена у том случају знатно опала, наводи се на овом порталу.

Према усвојеном закључку Владе примењиваће се следећа одлука:
„Влада Републике Србије дала је сагласност Републичкој дирекцији за робне резерве да од регистрованих пољопривредних газдинстава купи до 10.000 товних свиња по цени од 170 динара за прву класу, 150 динара за другу класу и 140 динара по килограму за трећу класу. Влада је дала и сагласност да та дирекција изврши натуралну размену 15.000 тона меркантилног кукуруза за товне свиње, и то 11 килограма кукуруза за прву класу, 10 килограма за другу класу и девет килограма кукуруза за килограм товних свиња за трећу класу.”

У Државним робним резервама и поред изузетно тешке ситуације, везано за откуп млека, још немају јасан модел како ће реализовати налог Владе да се настави откуп од малих произвођача и да се откупе вишкови млека у праху које је произведено и од свежег млека из увоза.
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести