СИЕПА отишла у историју

На крају прошле године СИЕПА и Национална агенција за регионални развој отишле су у историју јер је од 1. јануара почела да ради Развојна агенција Србије, чији задатак је да свим

привредницима обезбеди једнаке услове за инвестирање и пословање у Србији.

СИЕПА је основана 2001. године, а Национална агенција за регионални развој 2009. године. Резултати које су обе државне агенције оствариле били су веома скромни и већ неколико година се говорило о потреби њиховог укидања управо због тога што не испуњавају оно због чега су основане, а то је више инвестиција за бољу пословну климу у Србији. СИЕПА је чак више остала упамћена по томе да су чак четири њена директора ухапшена због сумње да су злоупотребили службени положај, него по инвеститорима које је обезбедила.

Суштински, одлука да се СИЕПА и Национална агенција за регионални развој угасе, по објашњењу Тамаре Јуренић из Министарства привреде, није донета преко ноћи, а друга могућости да се прекине досадашњеа пракса која није била добра није постојала. Она додаје да се било којом другом флексибилнијом методом, осим укидања тих двају агенција, није могао постићи потребни ефекат.

– Дугорочна синхронизација у програмима, циљевима, другачији одабир кадрова, боља реализација пројеката, транспарентна улагања, то су ефекти које треба да постигне Развојна агенција Србије – објаснила је Тамара Јуренић. – Ми смо суштински у оквиру нашег региона, када погледамо суседне земље и начин на који оне функционишу, морали да направимо корак напред ка оном што они нуде јер као такви морамо бити конкуретни.

По оцени економисте Милана Ковачевића, треба мењати тамо где је неопходно и стално радити на томе да се негује целокупан економски систем да бисмо прешли на одрживи привредни раст.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести