Синиша Мали отворио павиљон Србије на Експо 2017 у Астани

АСТАНА: Градоначелник Београда Синиша Мали, који борави у посети у Републици Казахстан, отворио је данас павиљон Републике Србије на Светској изложби "Експо 2017" у Астани.
sinisa mali fonet.JPG
Фото: Fonet

Он је захвалио том приликом домаћинима и председнику те земље Нурсултану Назарбајеву на прилици да се Србија представи на највећој и најзначајнијој светској трговинској манифестацији.

"У складу са фундаменталним значајем енергетике за глобални економски развој, Србија је представила своје потенцијале у тој области, пре свега везане за обновљиве изворе енергије и повећање енергетске ефикасност", изјавио је Мали, саопштио је Секретаријат за информисање града Београда. 

Према његовим речима, поред тога приказана је и савремена мултимедијална презентација о Николи Тесли, његовим изумима и достигнућима.

Градоначелник је додао да је у Србији удео обновљивих извора енергије тренутно 22,7 одсто и да се очекује да порасте на 27 одсто до краја године чиме Србија потпуно прати глобалне трендове у области заштите животне средине.

Мали се у оквиру ове светске трговинске изложбе, такође, сусрео са градоначелником Астане Асетом Исекешевим са којим је обишао централни павиљон Републике Казахстан.

Градоначелнику Београда су представљени планови да, након завршетка Експоа, читава зона у којој се ова манифестација одржава постане посебна економска зона за привлачење инвестиција. 

Током сусрета двојице градоначелника било је речи и о већој употреби возила на електричну енергију.

Мали је позвао свог колегу да посети Београд, предложивши му да се организују манифестације „Дани Београда у Астани" и „Дани Астане у Београду", наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести