Скок индустријске производње у Србији 7,3 одсто у септембру

БЕОГРАД: Индустријска производња у Србији порасла је у септембру 2017. године за 7,3 одсто у односу на исти месец прошле године, док је у односу на прошлогодишњи просек већа је за 7,9 процената, објавио је данас Републички завод за статистику.
rast
Фото: Dnevnik.rs

У периоду јануар-септембар текуће године, индустријска производња је порасла за 3,5 посто на годишњем нивоу, при чему је прерађивачка остварила раст од 6,8 процената.

Највећи утицај на раст индустрије у септембру у односу на исти лањски месец имали су производња: деривата нафте, машина и опреме, хемикалија и хемијских производа, производа од гуме и пластике, и производња металних производа, осим машина.

Само у септембру 2017, прерађивачка индустрија је забележила раст од 9,0 одсто међугодишње, производња у рударству је повећана за 8,0 посто, док је у сектору снабдевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација забележен нулти раст.

Производња енергије је у септембру била већа за 24 процента међугодишње, капиталних добара за 8,0 одсто и производња интермедијарних производа, осим енергије, за 7,5 посто.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести