Скуп у ЕП: Србија цењен економски партнер 

БРИСЕЛ: Србија као највећа земља и економија у региону преставља и најзначајнију снагу за економски развој Западног Балкана, порука је са панела који су у Европском парламенту организовали Европа малих и средњих предузећа и Привредна комора Србије. 
evropski parlament, pixabay
Фото: Pixabay

Европски парламентарци и представници привредних комора земаља чланица ЕУ оценили су на састанку у Бриселу да је Србија у последњих пар година остварила значајан напредак када су економски резултати у питању. 

”Србија је највећа земља и највећа економија на Западном Балкану. Значајан напредак остварен је у погледу макроекономске стабилности земље за време владе Александра Вучића. Економски раст у земљи је на нивоу од три процента. Истовремено, Србија има јасан стратешки циљ, а то је чланство у ЕУ”, поручио је европски парламентарац и члан Одброа СМЕ Еуропа Андор Дели. 

Политичка стабилност, регионална сарадња, као и увођење дуалног образовања предиспозиције су за даљи привредни развој Србије и региона, али и напредак ка чланству у ЕУ, речено је на скупу.

Амбасадорка Мисије Србије у ЕУ Ана Хрустановић каже да је прошла година била економски најуспешнија за Србију од почетка економске кризе у Европи

Она је указала на чињеницу да је такав привредни раст резултат економских реформи претходних влада и изнела очекивање да ће нова влада на челу са Аном Брнабић наставити истим путем. 

”Политичка стабилност је кључна за привредни раст. Ми смо поносни резултатима који говоре да Србија бележи привреднои раст од три процента ове године уз предвиђање да ће следеће године раст достићи четири процента”, каже амбасадорка Хруставновић уз напомену да је Србија постала добра дестинација за европске и међународне инвестиције. 
 

Шеф канцеларије привредне коморе Аустрије у ЕУ Маркус Сток напомиње да се Србија нашла међу првих 50 земља у свету по условима пословања. 
 

Он је изнео позитивне примере аустријских привредника који послују у Србији нагласивши да у Србији има око 450 аустријских привредних представништава, а да 9 од 10 аустријских привредника кажу да су направили добар избор инвестирајући у Србију. 

”Србија је врло цењен пословни партнер. Много тога је урађено на економском плану, а много тога још има да се уради на реформском путу. Ми смо оптимистични да ако Србија настави овим путем њен улазак у ЕУ ће донети успех не само за државу већ и за целу ЕУ”, поручио је Сток. 

Европски парламент усвојио је средином јуна Резолуцију о Србији у којој се поздрављају напори Србије у економски реформама, траже већа улагања у мала и средња предузећа и поздрављају напори пословног сектора, тј. Привредне коморе Србије у промоцији регионалне сарадње. 

”Економија мора да игра снажну улогу у европским интеграцијама- Подршка ЕУ српској привреди јесте велика, али је и даље значајно иза онога што добијају земље чланице- Наш задатак је да изнова проналазимо начине како да наши привредници и грашани имају корист од процеса приступања ЕУ и пре него што постанемо чланица”, порука је директора Канцеларије привредне коморе Србије у Бриселу Здравка Илића. 

Илић је најавио да ће се у циљу боље регионалне сарадње и свеобухватног региона на путу економског развоја и евроинтеграција, на самиту лидера ЕУ и Западног Балкана који се одржава следећег месеца у Трсту отворити стална канцеларија Коморског инвестиционог формума који обухвата привредне коморе западнобалканске шесторке, Хрватске и Словеније. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести