Следе разорне последице упоредиве са тридесетим годинама 20.века

БЕОГРАД: Шкотски историчар Нил Фергусон сматра да ће прекид производње у земљама широм света, узрокован увођењем ванредног стања ради борбе против вируса Цовид-19, имати разорније економске последице од пандемије.
Нил Фергусон, историчар (www.niallferguson.com)
„У САД и Европи ће гашењем економије бити изазвана криза какву не памте ни најстарији, упоредива са кризом из 1930-их година. Корист за јавно здравље није пропорционална таквом шоку", рекао је Фергусон у изјави за серијал „Корона дијалози“ Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД).
 
Он је оценио да су САД и највећи број европских држава погрешно реаговале на пандемију, јер ће прекид производње и велика економска криза која следи произвести разорне последице које су могле бити избегнуте.
 
„Социјално дистанцирање било је бољи одговор од прекида производње и затварања читаве економије, које није значајно допринело заустављању ширења вируса”, тврди Фергусон.
 
Према његовом мишљењу, “успешан ефекат је постигнут мерама забране окупљања више људи на једном месту, попут затварања кафеа, ресторана, одлагања јавних догађаја, ограничавања контакта у јавном превозу“, наводи се у саопштењу ЦИРСД-а.
 
Поводом економских пакета помоћи које су САД и Европа усвојиле за своје привреде, док Кина то није учинила, Фергусон сматра да је реч о мерама које само олакшавају последице затварања економије, а не о стимулацији.
 
"Не може се стимулисати нешто што сте увели у кому“, каже он и оцењује да ће се многе фирме ускоро угасити и људи остати без посла широм света, јер, како каже, таква помоћ не може трајати унедоглед.
 
Фергусон је навео да постоји велика вероватноћа за други талас пандемије, напомињући да су кроз историју све пандемије долазиле у више таласа - куга у 14. веку позната као „црна смрт“, „атинска куга“ која је харала 430. године пре нове ере, „шпанска грозница“ 1918. године, као и „азијски грип“ 1957. године.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести