Софтверска пиратерија смањена на 67 одсто

Шефица преговарачког тима Србије с ЕУ Тања Мишчевић изразила је јуче очекивање да ће преговори о поглављу 7, које се бави заштитом интелектуалне својине,

бити отворени  ускоро и сматра да неће бити већих проблема у преговорима с Бриселом.

Она је на округлом столу о заштити интелектуалне својине и преговарачкој платформи за поглавље 7 у организацији Америчке привредне коморе (AmCham) у Србији навела да је Београд имао два врло успешна скрининга, као и да је извештај Европске комисије показао да је напредак константан.
Ипак, Србија, како је истакла, касни с неким законима, а акценат би, по извештају Комисије, требало да буде стављен на координацију у спровођењу свега онога што је добро написано, односно добро хармонизовано с правом Европске уније.

– Наша обавеза, коју смо прихватили Споразумом о стабилизацији и придруживању Европској унији, јесте да се до септембра 2018. године ускладимо са стандардима ЕУ у тој области – нагласила је Тања Мишчевић. Заменица директора AmCham-ма Амалија Павић је истакла да Америчка комора још од 2004. године, заједно с представницима Владе Србије, ради на унапређењу регулаторног оквира за заштиту права интелектуалне својине и његовом доследном спровођењу од различитих државних органа.

Учесници округлог стола закључили су да је у протеклих десет година дошло до напретка у погледу заштите интелектуалне својине, а од резултата су истакли смањење обима софтверске пиратерије с 80 процената на 67, усвајање и примену Закона о посебним овлашћењима ради заштите права интелектуалне својине, специјализацију истражних органа и судова ради ефикасније заштите.

Е. Дн.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести