Сомборски ФАС најзад у рукама Швајцараца

БЕОГРАД: Швајцарска компанија Батагон Интернатионал АГ и званично је ставила печат на уговор о куповини имовине Фабрике акумулатора Сомбор (ФАС) након вишемесечног преговарања, и то по цени од 7,35 милиона евра, пише портал СОинфо. 
fas sombor
Фото: Tanjug

"Батагон" је на јавном надметању за куповину имовине ФАС-а, шест пута поправљао понуду за куповину некада највећег регионалног гиганта за производњу акумулатора. 

Одбор поверилаца ФАС-а је почетком децембра прихватио понуду швајцарског предузећа и одобрио стечајном управнику да поступак продаје сомборског ФАС-а приведе крају. 

"Изузетно сам задовољан што је уговор потписан. Још задовољнији ћу бити када фабрика почне да ради, јер далек је пут до тога, с обзиром на то какво је опште стање имовине. До сада није било проблема и претпостављам да ће Батагон испоштовати све", рекао је стечајни управник Предраг Љубовић за СОинфо. 

Како каже, рок за уплату 7,5 милиона евра је 15 дана од потписивања уговора, а према његовим речима, након уплате ће бити обављена примопредаја са пописом имовине. 

Говорећи о повериоцима, каже да ће намирење поверилаца бити слабо те да су трошкови самог стечаја високи. 

Део новца, пише портал, сигурно ће бити преусмерен ка Фонду солидарности који је радницима исплатио део заосталих плата из времена бившег власника, а да ли ће радницима бити исплаћена и преостала дуговања, знаће се на пролеће, кад буде "подвучена" постстечајна рачуница, пише СОинфо. 

Иначе, првобитно процењена вредност некадашњег сомборског гиганта, произвођача акумулатора је 24,57 милиона евра. 

Новац на име неисплаћених зарада чека више од 800 бивших радника фабрике, а њихова потраживања, како се процењује, износе око 400 милиона динара. 

Стечај у Фабрици акумулатора отворен је пре више од две и по године, када су почели проблеми у Концерну "Фармаком МБ" чији је део била и сомборска фабрика. 

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести