Споразум са ЕИБ од 2,7 милиона евра за пројекте у водном саобраћају

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је данас са Европском инвестиционом банком Споразум о додели 2,7 милиона евра бесповратних средстава за пројекте у водном саобраћају. 
Zorana Mihajlović/MGSI
Фото: МГСИ/Зорана Михајловић

Реч је о гранту за припрему три нова пројекта и то уређење пловног пута Саве, увођење система хидро-метео станица и увођење система за управљање водним саобраћајем из једног такозваног ВТС центра. 

Укупна вредност три пројекта је близу 20 милиона евра.

Михајловић је након потписивања споразума рекла да ће та бесповратна средства ЕИБ помоћи да се добро припреме пројекти који ће бити реализовани у водном саобраћају. 

"Потписали смо грант за неколико важних пројеката, али то није све шсто радимо са ЕИБ", рекла је Михајловић.

Нагласила је да се Влада Србије пре две године стратешки определила да развија водне коридоре, те да ће Србија заједно са ЕИБ реализовати важне пројекте у области водног саобраћаја вредне 200 милиона евра.

"Развијамо наравно и друмски, железнички и ваздушни саобраћај , али ми се чини да никада нисмо толико говорили и радили управо на пројектима у водном саобраћају", каже Михајловић. 

Важно је, каже, што је држава кренула да улаже у луке, да ће лука у Смедереву почети да се ради у марту следеће године. 

"Данас смо разговарали и о проширењу капацитета у још две луке. Водни коридори су били запостевљени претходних неколико деценија. Једнако како улажемо у све видове саобраћаја трудићемо се улажемо и у водни саобраћај", поручила је Михајловић која се пре потписивања споразума састала са представницима ЕИБ. 

Михајловић каже да је на том састанку било речи и о железници, путевима, ваздушном саобраћају, те истиче добру сарадњу са ЕИБ нарочито у области унфраструктуре. 

"Драго ми је што кроз много грантова које смо потписивали почињемо реализију великих пројеката. Део важног пројекта који треба већ наредне године да се реализује је електрификација пруге од Ниша до Димитровграда", рекла је Михајловић. 

Директорка Канцеларије ЕИБ за Западни Балкан Дубравка Негре рекла је да је данас потписани уговор треба да омогући да се припреме велики пројекти који имају за циљ да побољшају речну транспортну инфраструктуру. 

Навела је да су сви велики пројектима на којима се до сада радило показали да је њихова припрема највећи и најважнији део посла. 

"Добро припремљен пројекат значи и завршен пројекат", рекла је Негре. 

Каже да ће ЕИБ са 100 милиона евра финансирати реконструкцију бродских преводница "Ðердап 1" и "Ðердап 2", проширење капацитета Луке Смедерево, уређење пловног пута Саве и сектора на Дунаву између Србије и Хрватске. 

Посебно је, додаје, интересантно извлачење потопљене немацке флотиле из Другог светског рата, што је такође део овог пројекта.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести