Србија и Чешка јачају сарадњу у иновацијама и роботици

БЕОГРАД: Меморандум о разумевању у области иновација, вештачке интелигенције и роботике између Србије и Чешцке потписали су данас у Београду министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и заменик премијера и министар индустрије и трговине Чешке Републике Карел Хавличек.
1
Фото: Tanjug

Меморандумом биће омогућена ближа сарадња истраживача, научника, стартап компанија и академске заједнице Србије и Чешке у области иновација, наводи се у саопштењу.

Предвиђено да Србија и Чешка интензивно сарађују у области дигитализације индустрије и развоја решења у области вештачке интелигенције и роботике, наводи се у саопштењу и додаје да је планирано и стварање амбијента за примену и развој ИТ и иновационих технологија ради унапређења стања у индустрији Србије и Чешке.

Меморандум ће обезбедити да Србија и Чешка остваре чвршћу сарадњу у области дигитализације урбаних средина кроз пројекте "Паметни град" и "Одрживи град", са циљем модернизације градских средина и безбедног и олакшаног живота њихових грађана, саопшено је.

"Србија и Чешка су спремне да у будућности заједно раде на развоју политика у области иновација, вештачке интелигенције и роботике", изјавио је министар Поповић, након свечаног потписивања Меморандума и додао да и Србија тежи одлично резултату Чешке која има седам одсто инжењера у укупном броју запослених.

Он је истакао да Чешка представља једног од важних партнера Србије у примени иновација и дигитализацији индустрије.

Министар индустрије и трговине Чешке Карел Хавличек истакао је да је ова земља спремна да своја искуства у области иновација и вештачке интелигенције подели са Србијом и изразио очекивања да ће стратегије које је Чешка донела у области иновација и вештачке интелигенције бити корисне и за нашу земљу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести