Србија и Словачка заједно против "рада на црно"

БРАТИСЛАВА: Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је да Србија заједно са Словачком ради на побољшању услова под којима грађани наше земље раде у тој земљи.
zoran djordjevic
Фото: Tanjug (video)

Ђорђевић и његов словачки колега Јан Рихтер потписали су у Братислави протокол о сарадњу њихових министарстава, чији је циљ, између осталог, спречавање рада на црно и обезбеђивања заштите грађана на раду у иностранству.

Министар је изјавио да је на састанку са Рихтером било разговора о медијској кампањи којом ће се у наредном периоду, како каже, едуковати грађани Србије који долазе на рад у Европску унију и у Словачку, како и на који начин да препознају да су ангажовани "на црно".

"Желимо да сваки грађанин који живи у Србији и ван ње, буде сигуран и безбедан с једне стране, да буде сигуран да држава мисли на њега где год да се он налази, а с друге стране, да грађани Србије који кроз порез одвајају новац за социјалну заштиту знају да је тај новац на најбољи начин распоређен", рекао је Ђорђевић.

Министар је додао да су миграције и кретање становништва нешто нормално, што се дешава поготово у Европи која, како каже, отвара своје границе.

"Суочавамо се са ситуацијом да неки грађани одлазе ван граница и траже запослење у Европској унији. Мене изузетно радује када чујем да неки од њих свој посао налазе овде у Словачкој. Словачку сматрам изузетно пријатељском земљом и врло блиском Србији и политички али и културно", рекао је Ђорђевић.

Према његовим речима, циљ државе Србије је да одлазак радника у Словачку буде на највишем нивоу, али да влада чини све да се у Србији створе услови како грађани не би морали да напуштају своју земљу.

Министар је рекао да је уверен да ће од данас, након потписивања споразума, сарадња надлезних служби две земље бити подигнута на виши ниво.

Он је рекао и да је тешко проценити колико људи одлази у Словачку да ради нелегално јер сви они, како каже, из Србије излазе као туристи.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести