„Србија може да буде лидер у развоју вестачке интелигенције“

БЕОГРАД: Предвиђа се да ће вештачка интелигенција допринети светском бруто друштвеном производу до 2030. године чак 15,7 трилиона долара, а то је прилика да Србија буде лидер у истраживању и да српски стартапови у области вештачке интелигенције достигну вредности од више милијарди евра, оцењено је данас на скупу посвећеном развоју вештачке интелигенције у парламенту.
vestacka inteligencija
Фото: freeimages.com

Јавно слушање, на тему "Вештачка интелигенција и човек у новом дигиталном добу", организовао је скупштински Одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво.

Директор Канцеларија за информационе технологије и еУправу Михаило Јовановић рекао је да је у Србији много урађено у развоју информационих технологија, подсећајући да је у Крагујевцу отворен Државни дата центар, чиме је испуњен још један задатак на "дигиталном путу Србије 2025".

"Много је морамо да буде урађено како бисмо дошли до тога да Србија може да има и дата центар, "суперкомпјутер" и платформу за развој вештачке интелигенције. Тиме је дат алат нашим најбољим истраживачима и иноваторима, да реализују циљеве до 2025. године - да Србија буде економски, инфраструктурни, привредни и технолошки регионални лидер", рекао је Јовановић.

Он је додао да су, захваљујући председнику Србије и премијерки развој ИТ сектора, иновација и улагање у образовање и знање један од приоритета.

Потпредседник Скупштине Владимир Орлић рекао је да је Србија показала да има стратегију за развој вештачке интелигенције, наводећи да вештачка интелигенција јесте тема будућности, али да су модерни центри, најбоља опрема, нови образовни програми и институти у Србији већ реалност.

"То што се ми данас тиме бавимо показује колико је Србија спремна да ради за своју садашњост и да мења друштво, привреду и чини добро, али и да води рачуна о будућности", рекао је Орлић.

У том смислу, генерални секретар парламента Дарио Кукољ додао је да у нашој земљи препознат значај развоја информационог друштва још пре 10 година, па је и Скупштина препознала тај капацитет и почела да развија сопстврну ИТ инфраструктуру.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести