Србија пета у свету у гејминг и блокчејн индустрији

Прва међународна конференција посвећена криптовалутама и блокчејн технологијама, која је привукла велику пажњу стручњака у овој области, али и бројних говорника и спонзора, одржана је прошлог викенда у Београду.
2
Фото: pixabay.com

На три сцене у три дана од петка, 13. маја до недеље, 15. маја, о достигнућима из ове, јавности не толико познате области информационих технологија, говори преко стотину стручњака, у презентацијама и на панел дискусијама, а посетиоци у салама могу да погледају и испробају неке геyете виртуелне стварности па чак и да купе криптовалуте.

На великој сцени конференцију је, представљањем свог софтверског решења везаног за НФТ плаћање, отворио Исланђанин Ари Томасон, који сарађује с неким српским компанијама. Бацајући необично светло на будућност криптовалута, међу којима је и НФТ, Томасон је представио моделе будућег монетизовања преко НФТ-а, што је посебно важно у индустрији забаве, која има проблема са наплатом ауторских права.

Присутне је, у име Кабинета Владе Србије поздравио Ненад Пауновић, задужен за ИТ и предузетништво, председник Радне групе за израду Нацрта криптоимовинског регулаторног оквира у Србији.

- Када је Влада Србије пројекат дигитализације 2017. године поставила као главни приоритет, били смо прва влада у свету која је себи поставила овакав циљ. Успели смо да за пет година постигнемо оно за шта је многим земљама било потребно 15-20 година. На пример, креирали смо е-владу, што се показало почетком 2021. када смо извели систем пријављивања за вакцинацију против коронавируса, а дигитализација школског система постала је пример најбоље праксе. Дигитализовали смо и наплату пореза, фискализовали систем, и увели е-девнике у основне школе – рекао је Пауновић, истичући да је Србија сада на сасвим другом путу, повећавши извоз за 42 посто у односу на прошлу годину, а прошле године извоз је био двоструко већи него 2016. – Само у прва два месеца ове године извезли смо робу и услуге колико за целу 2012. годину, поручио је Пауновић, истичући да је Србија међу првих пет земаља у свету у гејминг и блокчејн индустрији, што показује и ова конференција која је окупила сам крем ових ИТ области.

Александар Матановић, пионир криптовалуте у Србији и оснивач локалне берзе биткоина ECD, истакао је на свом предавању да папирни новац свакако иде у историју, а да разлог томе није само појава криптовалута.

Папирни новац броји последње деценије, али криптовалуте су будућност. Оне јесу доступне, немају ограничења, али људи их још нису свесни, њима је то још непознато. Некада се све мерило у злату, а злато је сада нестабилно - истакао је Матановић.

Лаура Инамединова, извршна директорка лондонске маркетиншке агенције “LKI Consulting“, која је фокусирана на блокчејн, водила је панел “Куда нас води Метаверс”.

Посебно ми је драго што се све више жена налази у овој индутрији. Метаверс је заснован на својим конзументима који су део ове заједнице и неопходно је да се нове генерације и мушкараца и жена образују све више, зато смо данас овде - подсетила је Инамединова.

И. Радоичић

У првом реду виртуелног концерта

На панелу “Може ли целокупна музичка индустрија заједно у Метаверс” који је улазио у завршницу другог дана TOMOROW конференције, Душан Ковачевић представио је прву Егзитову НФТ колекцију која је лансирана на званичном сајту овог фестивала и нуди НФТ-јеве, израђене у сарадњи с познатом светском звездом, DJ Mace Pleks, као и још две колекције које ће бити доступне у наредном периоду.

Ковачевић је говорио о томе колико је пандемија коронавируса утицала на музичку индустрију, подстичући на неки начин и агенте и извођаче да размишљају изнад “физичког”, отварајући пут ка виртуелном и отварајући врата великим могућностима у Метаверсу.

Фановима из свих крајева света тако се за сада отвара могућност да у будућности концерте својих омиљених извођача посматрају из првих редова у виртуелном свету и доживе искуство које можда никада не би - навео је Душан Ковачевић само један од многобројних примера користи Метаверса.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести