Србија успоставља платформу за развој вештачке интелигенције с Хуавејем

ШАНГАЈ: Директор владине Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић потписао је данас у Шангају са директором компаније Хуавеј у Србији Ли Мнћун Меморандум о разумевању за успостављање националне платформе за развој вештачке интелигенције (Артифициал Интеллигенце, АИ).
1
Фото: Tanjug

Меморандум је потписан на отварању Српско-кинеског пословног форума, у оквиру посете делагације Владе Србије Народној Републици Кини, а потписивању је присуствовала премијерка Ана Брнабић, као и министри који су чланови делегације Србије.

"Данас сам имао ту част да направим први велики корак у изградњи националне платформе за вештачку интелигенцију. Најсавременији рачунарски системи високих перформанси заједно са софтверском платформом за вештачку интелигенцију компаније Хуавеј биће смештени у Државном дата центру у Крагујевцу одмах по његовом отварању", изјавио је Јовановић.

Ови системи ће, каже, омогућити развој најсавременијих услуга еУправе заснованих на коришћењу вештачке интелигенције у складу са Стратегијом Владе за развој вештачке интелигенције до 2025. која се управо израђује, као и даљи развој образовања, истраживања, иновација, науке и економије.

Платформа за развој вештачке интелигенције је део донације Кинеске агенције за развој међународне сарадње, вредне 13 милиона евра, а компанија Хуавеј ће у оквиру те донације обезбедити клауд инфраструктуру, као и платформу за вештачку интелигенцију који ће бити смештени у Државном дата центру у Крагујевцу, саопштено је из Канцеларије за ИТ и еУправу.

Влада Србије је формирала Радну групу за израду предлога Стратегије развоја вештачке интелигенције Србије за период од 2020. до 2025. године, чиме ће Србија бити једна од првих држава Југоисточне Европе која има овакву стратегију.

Задатак Радне групе је израда Предлога стратегије развоја вештачке интелигенције Републике Србије у периоду од 2020. до 2025. године, која ће обухватити приоритетне политике са акцентом на развој вештачке интелигенције у образовању, истраживању, иновацијама, државној управи и привреди.

У овој фази израде стратешког оквира за развој вештачке интелигенције, на основу резултата до сада спроведених консултација и извршених анализа, установљено је да постоји потреба да се формулишу мере за достизање следећих циљева: развој образовања усмерен ка потребама савременог друштва и привреде условљеним напретком вештачке интелигенције, развој науке и иновација у области вештачке интелигенције и њених примена, развој економије заснован на вештачкој интелигенцији, унапређење претпоставки за развој вештачке интелигенције и услуга јавног сектора применом вештачке интелигенције, као и мере за осигуравање њене етичне и безбедне примене.

Из Канцеларије за ИТ истичу да су политички односи Србије и Кине на највишем нивоу, да две државе повезује стратешко партнерство и искрено пријатељство, те да је заједнички рад на развоју вештачке интелигенције само још један од успешних пројеката Србије и Кине.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести