Србији приступ кредитима Азијске инфраструктурне банке

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије потврдили су данас Закон о потврђивању Аката о оснивању Азијске инфраструктурне банке (АИБ) која ће Србији учлањењем омогућити приступ повољним кредитима за реализацију приоритетних пројеката и обезбедити већу конкурентност кредитних понуда.

Сврха банке је да подстиче одрживи економски развој, ствара богатство и побољшава повезаност инфраструктуре у Азији, инвестира у инфраструктуру и друге производне секторе, као и да подстиче регионалну сарадњу.

Банка је основана је иницијативу Кине 2015.године када је 57 чланица потписало Акт о приступању, од којих су 37 држава регионални чланови банке, а 20 нерегионални.

Банка је почела са радом у јануару 2016.године и приступиле су јој чланице изван те Уније, попут Велике Британије, Немачке, Француске, Италије, што јој је омогућило међународни карактер.

Тренутно банка броји 93 државе чланице, седиште банке се налази у Пекингу и додељен јој је највиши кредитни рејтинг.

Србија је раније исказала интерес за пријем у чланство АИБ И након ратификације акта о оснивању депоновања инструмената о приступању и уплате прве рате учешћа капитала банке Србија и званично постати нерегионални члан банке.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести