Средњи курс неће значајно појефтинити летовања

НОВИ САД: Скупштина Србије недавно је усвојила Закон о трговини. Једна одредба дефинише начине плаћања туристичких аранжмана у иностранству и предвиђа да се износ који се презентује купцу у еврима од 30. јула мора обрачунавати само по средњем курсу Народне банке Србије.
more letovanje
Фото: pixabay.com

Та погодност важиће за аранжмане који се закључе од поменутог датума, они стари у отплати ће се обрачунавати како пише у уговору, односно по уговореном курсу. Али нови путници могу очекивати и благо поскупљење. За наше туристе који прелазе границу до сада су аранжмани обрачунавани по продајном курсу банке код које агенција има рачун.

Тај курс је увек виши од средњег. Тако је, рецимо, јуче средњи курс евра код НБС био 117,84 динара, док је продајни курс на највишем нивоу истог дана имала Сбербанка – 121,40, а већина финансијских кућа га је држала на нивоу од 120,19 до 120,40 динара. Најмање је евро по том курсу наплаћивала банка Поштанска штедионица – 118,72 динара.

Поводом усвајања поменутог закона, НБС је издао саопштење у којем се каже да ће убудуће корисници туристичких услуга моћи с великом сигурношћу да планирају издатке у породичном буџету за плаћање аранжмана који се реализју у иностранству ,посебно што је курс динара већ неколико година стабилан и нема већих осцилација.


Агенцијама незгодно

У агенцијама које ће сада морати да коригују обрачуне нису задовољни што прописи ступају на снагу усред сезоне.

– Веома је незгодно што се све то дешава у шпицу летње сезоне – каже власник и директор туристичке агенције „Гранд” из Новог Сада Петар Кнежевић. – Уговори су већ закључени, каталози с ценама штампани, део аранжмана већ искоришћен. Ми од банака купујемо девизе по продајном курсу када испуњавамо обавезе према инопартнерима. То зарачунавамо и туристима.  


Како каже директорка ЈУТА Александра Сеничић, за аранжмане који су закључени раније и још су у отплати, важиће курс који је одређен уговором. За нове, који ће бити закључени од 30. јула, важиће средњи курс НБС-а. Туристи који су већ окончали аранжмане такође се не могу надати да ће им новац бити враћен.

– Морам да напоменем да трошкови курса нису једнина ствака у цени аранжмана. Ту је и платни промет према инопартнерима, који и те како кошта. Када агенције имају трошкове, оне то и зарачунају, зато се може очекивати благо поскупљење аранжмана, али не више од један одсто.

Колике уштеде то доноси туристима? Јефтинији аранжмани у агенцијама за четворочлану породицу стају око 200 евра по особи. Значи да је уплата од 800 евра, зависно од банке и њеног курса, ушедеће од 100 динара до највише 2.848.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести