Средства за обнову путева, школа, болница...

БЕОГРАД : Министарство привреде ће ове године суфинансирати реализацију 78 инфраструктурних пројеката у 68 локалних самоуправа у оквиру програма "Подршка развоју локалне и регионалне инфраструктуре - Градимо заједно".
Goran Knežević  Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Укупна вредност одобрених пројеката је око три милијарди динара, од чега Министарство привреде обезбеђује, из кредита Европске инвестиционе банке (ЕИБ), 1,25 милијарди динара, а локалне самоуправе 1,76 милијарди динара.

Министар Горан Кнежевић истакао је да је инфраструктура кључна за пословање привреде, и за живот грађана, те да зато надлежни усмеравају из кредита ЕИБ-а и помажу општинама и градовима да изграде и обнове саобраћајну и социјалну инфраструктуру, школе, фискултурне сале, културне зграде...

Како је саопштило Министарство привредде, суфинансирање је одобрено за 16 градова - Пирот, Београд - општине Лазаревац и Младеновац, Вршац, Лесковац, Сомбор, Врање, Зрењанин, Нови Сад, Ниш, Лозница, Крагујевац, Нови Пазар, Смедерево, Суботица, Чачак и Сремска Митровица.

Такође, одобрено је и за 52 општине - Апатин, Велика Плана, Димитровград, Жабари, Неготин, Темерин, Уб, Богатић, Горњи Милановац, Прибој, Бајина Башта, Кладово, Велико Градиште, Аранђеловац, Оџаци, Ариље, Лебане, Бечеј, Беочин, Лајковац, Кнић, Бољевац, Бабушница, Бач, Врњачка Бања и Житиште.

Општине које ће добити средства за спровођење пројеката су и Свилајнац, Куршумлија, Владичин Хан, Књажевац, Кучево, Љубовија, Пожега, Дољевац, Крупањ, Власотинце, Тутин, Жагубица, Лапово, Коцељева, Петровац на Млави, Мајданпек, Пријепоље, Рача, Мали Зворник, Осечина, Ћуприја, Пландиште, Прокупље, Трстеник, Стара Пазова и Сокобања.

Од свих општина које ће добити средства, 17 је у групи неразвијених и девастираних, додаје се у саопштењу.

Министарство привреде је упутило нови позив локалним самоуправама да пријаве пројетке који ће бити суфинансирани наредне године. 

Кнежевић истиче да се средства из кредита ЕИБ-а знатно ефикасније повлаче у последњих неколико година, а с обзиром да их морамо утрошити до краја 2019. године, упућен је још један позив локалним самоуправама да пријаве пројекте.

Област суфинансирања су објекти путне инфраструктуре, образовни и спортски објекти, објекти здравствене и социјалне инфраструктуре, као и објекти од културно-историјског значаја.

Јавни позив отворен је до 14. августа.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести