ШТА ЋЕ БИТИ С НАМА Х&М у Шпанији затвара више од четвртине продавница и отпушта 588 радника

МАДРИД: Шведска модна компанија Х&М објавила је данас план о затварању више од четвртине својих продавница у Шпанији и отпуштању чак 588 радника, наводе локални синдикати.
1
Фото: Youtube Printscreen

Синдикати ЦЦОО и УГТ у заједничком саопштењу наводе да ће компанија отпуштати раднике из неутврђених организационих, производних и економских разлога, али наводе да је то пре свега због тога што се у тој земљи налази највеćи конкурент Зара Индитекс, пренео је Ројтерс.

Према годишњем извештају Х&М-а компанија има 91 продавницу и запошљава скоро 4.000 људи у Шпанији, од чега ће, према информацијама које је добла агенција, бити затворено 28 продавница.

Х&М наводи да ће приоритет имати продавнице на ударним локацијама и да ће се "доследно трудити да остану конкурентне".

Овај потез се подудара са одлукама других великих модних продавца широм света, који су затворили мање продавнице последњих година, истовремено ширеćи водеćе филијале које привлаче веćи промет и могу се развијати као логистички центри за е-трговину.

Према синдикалним изворима, Х&М у Шпанији такође има проблема са изостанцима радника, који се жале на преоптереćеност послом.

У новембру 2022, Х&М је најавио план за отпуштање 1.500 радних места широм света како би смањо трошкове, а у Шпанији је веć 2021. године редуковао свој платни списак за 400 људи.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести