Све је више кинеских туриста у Србији 

БЕОГРАД: У Србији је у првих шест месеци ове године боравило 1.651.280 туриста, што је за пет одсто више у односу на исти период претходне године, саопштила је Туристичка организација Србије.
kinezi 2 bakic.jpg
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Србија бележи и раст од шест одсто у броју ноћења, са остварених 4.539.009 ноћења. 

Када су у питању доласци страних туриста, забележен је раст од пет одсто, док је раст у броју ноћења седам одсто.

Према истраживању, које је спровео кинески онлајн резервациони систем Флиггy, део групације Алибаба, Србија је четврта у свету процентуално најбрже растућа земља када су у питању дестинације за летњи одмор кинеских туриста, после Црне Горе, Авганистана и Северне Кореје.

Домаћи туристи, којих је у првој половини године било за шест одсто више, највише су се одмарали на Златибору, Копаонику, у Врњачкој Бањи и Сокобањи, Београду и на Тари.

Странци су највише боравили у Београду, Новом Саду, на Копаонику, Златибору, Врњачкој и Сокобањи.

Иностраних туриста је највише било из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Кине, Румуније, Хрватске, Русије, Немацке, Турске и Словеније.

Двоцифрен раст у броју ноћења остварили су туристи из Русије, Немачке, Црне Горе, БиХ, Хрватске, као и Кине.

Подаци полугодишњег извештаја Европске туристичке комисије (ЕТЦ) показују да је Србија остварила трећи највећи раст у броју ноћења у Европи, после Црне Горе и Турске.

Како ЕТЦ наводи: напори да се Србија приближи азијским туристима су уродили плодом. У мају је више од 40 туристичких агенција и организатора путовања из 12 азијских земаља, укључујући и Кину, учествовало у радионици коју је ТОС у сарадњи са Туркисх Аирлинес организовала са циљем да прикаже туристичке потенцијале различитих дестинација у Србији (не само Београда).

Такође, ЕТЦ наводи да су такви напори већ донели значајан раст потражње из Кине, са повећањем од 55,6 одсто доласка кинеских туриста (подаци за март 2019).

Континуирани напори у овом смеру ће највероватније донети још већи раст. У прилог овоме говоре и подаци Републицког завода за статистику за првих шест месеци 2019. године који бележе раст од 36 одсто у броју долазака и 53 одсто у броју ноћења кинеских туриста.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести