Табаковић: Раст девизних резерви настављен и у овој години

БЕОГРАД: Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је данас да су девизне резерве очуване на рекордном нивоу упркос пандемији.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (video)

Табаковић је на скупштинском Одбору за финансије рекла да је ниво девизних резерви на крају 2020. године био 13,5 милијарди евра што је за око 115 милиона евра више у односу на крај 2019.

“Њихов раст је настављен и у овој години. Девизне резерве у јуну су износиле 14,1 милијарду евра, а у јулу смо их и додатно повећали”, рекла је Табаковић.

Она је истакла да је у девизним резервама повећано и учешће злата, наводећи да тренутно има 36,6 тона злата укупне вредности од 1,8 милијарди евра чиме резерве у злату чине 12,3 одсто укупних девизних резерви НБС.

Злато се, каже, до последњег грама налази у трезорима Народне банке Србије.

Табаковић је истакла да је Србија 2020. годину завршила са једним од најбољих резултата по питању економске активности у Европи.

“Без наших мера пад БДП-а био би већи од шест одсто, а опоравак би трајао неколико година. Преткризни ниво БДП достигли смо у првом кварталу ове године а то су успеле још једино САД, Кина, Аустралија и свега неколико мањих земаља ЕУ”, навела је Табаковић.

Према њеним речима, број формално запослених у приватном сектору тренутно је 4,8 одсто изнад нивоа пре кризе, чиме је постигнут највиши ниво формалне запослености у приватном сектору у последњих више од десет година.

“И прошле године смо испунили наш кључни циљ, а то је ниска и стабилна инфлација која је са просечних 1,6 одсто остала чврсто под нашом контролом. Таквом резултату допринела је у великој мери очувана стабилности девизног курса”, рекла је она.

Смањењем референтне каматне стопе укупно за 1,25 процентних поена, као и прописивање мораторијума и обезбеђивањем динарске и девизне ликвидности, НБС је, каже Табаковић, допринела очувању повољних финансијских услова за привреду, становништво и државу.

Говорећи о инфлацији, Табаковић је казала да се након раста цена нафте и хране на светском тржишту до средине ове године бележи постепено смиривање, чак и опадање.

“У Србији се инфлација тренутно креће око централне вредности циља око три одсто и на том нивоу је међу најнижима у поређењу са земаљама са истим режимом монетарне политике”, рекла је гувернер НБС.

Указује да се у наредних неколико тромесечја очекује да инфлација буде вођена тим привременим факторима.

“Процењујемо да ће базна инфлација остати стабилна око тренутних два одсто што је још једна потврда привременог карактера актуелног кретања инфлације”, рекла је Табаковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести