Товљеници појефтинили 30 динара

Цена товних свиња у откупу у Срему у протеклих десетак дана пала је са 175 динара килограм на 140-145. Из удружења пољоприведника која окупљају сточаре из Срема тврде да

су неке кланице отказале најављене откупе и већ организован услужни тов, што је забрињавајуће за сточарство у том крају Војводине.

Изражавају забринутост због пада цене и очекују да ће држава, сада када разматра нове мере подстицаја за развој сточарства, брзо пронаћи начин да заустави даљи пад откупне цене товних свиња.

Председник Одбора Регионалне коморе Срема за аграр Владимир Влаовић каже за „Дневник” да је тачно да падају цене товних свиња у Срему, али да се, по информацијама које је добио, оне сада крећу између 145 и 160 динара за килограм живе ваге.

– Тренутно је већа понуда и она утиче на пад цене откупа живе ваге – објашњава Влаовић. – Цене падају у зависности од квалитета, али још увек има оних кланица и накупаца који су спремни да дају који динар више за квалитетније свиње. По информацији коју имам, у „Митросу” је цена полутки 190 динара килограм, а то свакако утиче на то да и цена живе ваге буде мања од оне која је била пре неколико месеци.

Љ. М.

 

Опрез с месом из 1982.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић тврди да су предузете све мере да замрзнуто месо које је стигло у Луку Бар у Црној Гори не би стигло на српско тржиште.

– Учинићемо све да, уколико нешто тако постоји у Црној Гори, не дође у Србију и не буде стављено у промет – тврди министар Недимовић. – Ако неко чак покуша да га прокријумчари, ми ћемо реаговати. Све контроле су пооштрене и нема могућности да се такво месо нађе на нашем тржишту.

Управа царина Србије, да подсетимо, добила је обавештење да је у Луку Бар у Црној Гори стигао товар замрзнутог меса из 1982. године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести