Трајно решен пласман угља ЈП ПЕУ Ресавица

Представници Министарства рударства и енергетике и Синдиката Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља (ЈП ПЕУ) потписали су данас споразум о трајном решењу пласмана угља

из "Ибарских рудника", чиме је  замрзнут најављени штрајк рудара, рекао је Танјугу председник Главног одбора Синдиката рудника Горан Николић.

Према Николићевим речима, штрајк је замрзнут, а од њега ће се одустати када крену прве договорене количине ка Термоелектрани (ТЕ) "Никола Тесла", према споразуму.

Споразумом је предвиђено да ће се "после завршетка тендера, а најкасније до 15. децембра, па до краја 2016. године, вршити отпрема угља са депоа "Ибарских рудника" према ТЕ "Никола Тесла" у Обреновцу у количини од 150.000 тона".

ТЕ "Морава" Свилајнац ће због капиталног ремонта, у 2016. години преузети 40.000 тона, а од 2017. године најмање 80.000 тона угља из "Ибарских рудника".

Производња угља са Површинског копа Погорелица биће редукована на 80.000 тона годишње због чега ни један производни радник неће остати без посла, већ ће се
расподелити на производњу угља и борних минерала из јама "Ибарских рудника".

Што се тиче захтева рудара за враћање истражног права за лежиште борних минерала Пискања, које је "Ибарским рудницима" одузето 2010. године, споразумом је предвиђено формирање Радне групе коју ће чинити преставници Министарства рударства и енергетике, ЈП ПЕУ Ресавица - Ибарски рудници, и "Балкан голд".

Радна група за борне минерале утврдиће сва спорана питања, и сачинити нови Споразум о сарадњи на истраживању и евентуаланој експлотацији.

Николић је подсетио да је Синдикат "Ибарских рудника", прошле седмице донео одлуку о штрајку, прво упозорења, а затим тоталној обустави рада са захтевом да се трајно реши пласман угља из "Ибарских рудника" и поштовање споразума са "Балкан голдом".

Штрајк упозорења био је заказан за 23.новембар, испред Споменика погинулим рударима у Баљевцу са блокадом Ибарске магистрале током трајања протеста, од 1. децембра планирани су једночасовни штрајкови упозорења, а од 7.децембра тотална обустава рада уз поштовање минимума процеса рада.

Николић је објаснио да су рудари револтирани јер је после 45 година потпуно изостала испорука угља Термоелектрани "Морава" из Свилајнца, иначе пројектованој за потрошњу угља из подземне експлоатације, једностраним прекидом од стране ТЕ- а, па су "Ибарски рудници" после 91. годину постојања морали прекинути производњу.

Због депоновања угља дошло је до самозапаљивања повремено великих размера, чиме је направљена велика штета руднику од преко 100 милиона динара.

"Синдикат Ибарских рудника је веома разочаран чињеницом да већ годину дана нико не решава продају угља, иако су много пута упозоравали на овај проблем. Разочарање оправдава чињеница да се угаљ увози док домаћи гори у Ибарској долини", рекао је Николић.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести