Три страна инвеститора граде фабрике у кулској индустријској зони

Кулску општину већ неколико година притиска велика незапосленост, јер су затворени некадашњи индустријски гиганти , попут кожаре, штофаре и фабрике арматуре, ли ће прича од половине ове године бити другачија. Наиме, три страна инвеститора у прошле године кренула су у изградњу нових фабрика у кулској индустријској зони, а у њима би већ половином 2018.године до посла могло доћи 1.000 радника.
1
Фото: Dnevnik.rs

Инвестиор “ Северплант”, који ради у саставу холандске компаније “Вербек” и спада у ред највећих произвођача садног материјала у Европи  у кулској индустријској заони завршава први погон и упослиће 50 радника. Овај инвестор поланира и да у индустијској зони отвори дорадни центар и велику хладњачу. У индустријској зони своје погоне гради и италијанска фирма “ Фиорано”, која се бави производњом доњег веша и купаћих костима, а када изградња буде завршена посао ће добити 300 радника. Ова компанија је у индустријској зони Кула купила два хектара земљишта. У Фектетићу већ половином ове године треба да почне да ради компанија “ Маттео” , која прави горње делове обуће , а и она је најавила запошљавање 300 радника.

За општину која из године у годину највише улаже у програме социјалне заштите, како би младе и радно способне задржала и како би се “извукла” из локалних самоуправа у којима има више пензионера него запослених, отварање нових радних места у ова три инвеститора која већ граде своје погоне у индустријској зони, представља наду да за привреду и незапослене долазе бољи дани.

Но, то није све. Општина Кула свакодневно комуницира са потенцијалним инвеститорима,  јер нове привредне активности види као кључ развоја. Прошле године, општина је од продаје земљишта у индустријској зони зарадила 420.000 евра. Продато је седам од укупно 38 хектара колико има у индустријској зони, што значи да је још преко 30 хектара остало у понуди за нове инвеститоре.  Председник општине Кула Велибор Милојичић објшњава да је заинтересованости страних инвеститора допринела и добра инфраструктурна опремљеност индустријске зоне , која садржи све неопходне елементе за производњу. Управа за капитална улагања Војводине помогла је кулској општини са осам милиона динара , уложених у јавну расвету.

"Код инвеститора се најбоље продаје “ излог” односно први ред индустријске зоне , коју тренутно не намеравамо да проширујемо, јер имамо и мање зоне у Руском Крстуру, Сивцу и једну мању у Кули, која се простире на шест хектара и добра вест је да инвестотори и даље долазе ",  изјавио је Милојичић.

Љ.Малешевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести