Тржиште капитала има проблеме, стратегија у изради

БЕОГРАД: Тржиште капитала у Србији има одређене проблеме са којима се суочава дужи временски период, изјавио је данас члан савета Комисије за хартије од вредности Марко Јанковић. 
beogradska berza, Tanjug
Фото: Tanjug

Јанковић је на скупштинском Одбору за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава рекао да од 2007. године промет на Београдској берзи константно опада и да се сманује број јавних и инвестиционих друштава.

“Све то говори о неопходности доношења једне шире државне стратегије на којој се тренутно ради”, рекао је Јанковић, наводећи да њу раде Комисија, Светска банка и Министарство финансија.

Када је реч о раду Комисије, Јанковић је навео да су планирани приходи у 2016. години били 121 милион динара, а да је због тржишних кретања и система финансирања остварено 44 милиона динара. 

С друге стране, после смањења плата и трошкова прошле године је, према његовим речима, остварена нето добит у износу од 5,6 милиона динара.

У 2018. години планирани су приходи од 80 милиона динара, а расходи у изноду од 102 милиона динара, међутим, истиче да резултати у првих шест месеци показују да ће и ова година бити успешна као претходна.

“У првих шест месеци укупни приходи Комисије су били 40, 2 милиона динара. То је преко 50 одсто плана, а расходи су на нивоу од 39,2 динара што је значајно испод планираних. Сигуран сам да ће се такав тренд наставити до краја године и у складу са тим и ову годину ћемо завршити са позитивним финансијским резултатом”, рекао је Јанковић.

Јанковић се нада да ће променом система финансирања, Комисија бити у стању да дуже послује позитивно.

Подсетио је да Комисија за хартије од вредности надзире инвестициона друштва, Београдску берзу, Централни регистар хартија од вредности, Агенцију за осигурање депозита и сва јавна акционарска друштва која су на Београдској берзи.

Према његовим речима, Комисија је у 2016. години спровела 32 поступка непосредног надзора, од тога су у 14 предузете различите санкције, од опомена до одузимања лиценце за рад.

Поднете су, каже, 174 прекршајне пријаве против јавних друштава који су у свом раду прекршили Закон о привредним друштвима, односно нису доставили финансијске извештаје на време или због других прекршаја.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести