У реалном сектору само један колективни уговор

Биланс закључених посебих колективних уговора у реалном сектору у претходних годину и по дана је веома забрињавајући пошто је закључен само један колективни уговор

- за делатност путне привреде, констатовали су данас Савеза самосталних синдиката Србије, УГС Независност и Унија послодаваца Србије.

С друге стране, у јавном сектору је закључен велики број посебних колективних уговора, наведено је у заједничком саопштењу.

Представници  СССС, УГС Независност и УПС-а разговарали су о проблемима око закључивања посебних колективних уговора у реалном сектору и питањима у вези са минималном зарадом за 2017.

Указано је на недостатак социјалног дијалога и вишегодишњу опструкцију колективног преговарања у привредним гранама, као и условљавање давања проширеног дејства на већ потписане гранске колективне уговоре.

Поједине гране, попут хемије и неметала, пољопривреде и грађевинарства, имају потписане гранске уговоре, али ти уговори немају важност док не добију проширено дејство.

Овакви проблеми сведоче о веома ниском нивоу дијалога социјалних партнера и како је упозорено могу изазвати ерупцију незадовољства међу запосленима, али и укочити даљи напредак Србије у процесу прикључења ЕУ.

На састанку је закључено да је неопходно да се коначно усагласе преостали колективни уговори између УПС-а и гранских синдиката у реалном сектору и они потпишу у што краћем року.

Такође, од Министарства за рад се захтева да се већ потписани колективни уговори објаве у Службеном гласнику, како би и званично били важећи.

Сви грански синдикати који имају потписане колективне уговоре ће покренути захтев за проширено дејство тих уговора, како би они важили на целој територији Србије, а представници оба синдиката ће, на седници Социјално економског савета, од владе захтевати такву одлуку.

На састанку је изражено задовољство кооперативношћу два социјална партнера - представника радника и послодаваца и тиме што је изражена обострана спремност да проблеми буду превазиђени.

Договорено је да наредни састанак буде одржан почетком септембра, на који би били позвани и министри за рад, привреду и финансије, који би до тада требало да буду изабрани.

Такође, преговори око висине минималне зараде, која би по закону требало да буде донета до 15. септембра, почеће већ идуће недеље између представника УПС-а и два репрезентативна синдиката.

Синдикати очекују да ће УПС подржати став синдиката да се, при утврђивању висине минималне цене рада по радном часу за 2017. годину, испоштују одредбе Закона о раду, односно прописани параметри за утврђивање висине минималне цене рада по часу, наведено је у саопштењу.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести