У Србији 2.349 ИТ фирми, у 2019. рекордан број новооснованих

БЕОГРАД:У свим деловима ИТ сектора и ИТ индустрије у Србији забележен је константан раст, а тренутно на тржишту послује 2.349 ИТ предузећа која појединачно имају годишњи приход већи од милион динара, изјавио је данас Милан Добројевић из Министарства трговине, туризма и телекомуникација.
kancelarija kompjuteri
Фото: pixabay.com

На отварању дводневне, шесте по реду регионалне бизнис и ИТ конференције БИЗИТ, Добројевић је рекао да се број ИТ предузећа повећао за 8,6 одсто у односу на претходну годину.

Нагласио је да је само у првих осам месеци основано 229 нових програмерских фирми што је, додаје, више него икада пре у једној години.

Како је рекао, ИТ тржиште расте стопом од 10,2 одсто годишње и тренутна вредност је 538,5 милиона евра, док на телекомуникационом тржишту приходи износе 198 милијарди динара што је такође рекордна вредност, и за 3,9 одсто су већи него претходне године

Добројевић, који је руководилац групе за развој Дигиталне агенде у Министарству тргивне, туризма и телекомуникација, навео је да је укупан износ ИТ инвестиција у 2018. години био 452,7 милиона евра и нагласио да су кадрови кључна ствар за развој.

Очекује да ће уводење обавезног предмета информатика у пети разред основне школе и информатичких одељења у основне и средње школе доста допринети да буде више студената у овој области.

Каже да расте број бруцоша који се уписују на ИТ програме на факултетима и да их је ове године 9.747 спрам 5.523 колиико их је било 2012. године.

"То је скок од неких 76,5 осто за шест година", рекао је Добројевић али и навео да то није довољно и да се мора радити на томе да их има још више.

Навео је да су програми преквалификације дали добар резултат, као и да је у плану скоро доношење стратегије развоја дигиталних вештина о којој је завршена расправа.

План је, каже, аукција за 5Г мреже у другој половини следеће године која ће, каже, утицати на моделе пословања и индустрији донети бројне бенефите.

Од развојних порјекта који су планирани издвојио је два која су на листи највиших приоритета Владе Србије, а то су дигитализација образовања и покретање програма подршке државе инвестицијама у оптичку инфраструктуру у руралним пределима.

Поручио је да живимо у времену у коме дигитализација представља "бити или не бити" и навео да у Србији 73,4 одсто грађана користе интернет услуге.

Сви млади измејду 16 и 24 године користе интернет, као и више од 90 одсто грађана у катергорији до 54 године, а да 99,3 одсто предузећа у Србији користи интернет везу, навео је Добројевић.

У оквиру овогодишње теме БИЗИТ-а "Управљање пословним процесима" одржано је пет предавања, којима су покривени различити аспекти функционисања бизниса с аспекта дигиталне трансформације и модерног пословања.

На отварању се представио и робот Радмила српске фирме Алда Роботицс, а учесници конференције имали су прилику да виде и њеног брата Нана, као и још једног робота названог Алфа који, имеђу осталог, ради склекове на једној руци, а који има улогу да забави.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести