У Србији има 600.000 подстанара

Нови управници зграда дужни су да локалној самоуправи доставе списак подстанара у згради и њихове уговоре о становању, а то ће од њих створити потказиваче.

– Нови управници стамбених зграда мораће да пријаве сваког подстанара општинским властима, а они који буду обављали ту функцију биће у проблему јер ће их станари сматрати за потказиваче – каже професор Милић Ђоковић из Удружења „Кластер некретнина”, и додаје да ће у пракси све изгледати као сцене из филма „Балкански шпијун” .

Он објашњава да није јасно шта би требало да буде мотивација некога да се прихвати улоге управника зграде те да постоји оправдан страх закупаца да ће се све превалити преко њихових леђа.

– Финансијски разлог да се неко бави тим послом свакако не постоји јер је реч о неколико стотина динара по стану које управник може месечно приходовати. Зато, једини видљиви разлог да се неко тиме бави биће инат – објашњава Ђоковић.

Он истиче да је по закону сваки станодавац свакако дужан да пријави подстанара те је ту реч о непотребном преклапању обавеза.

– Нажалост, подстанари би могли имати највише штете јер станодавци могу тражити поскупљење кирије у износу пореза који морају да плате држави, а управници треба да обављају посао који је свакако законска дужност свих грађана – објашњава он.

Председник Удружења подстанара „Велеград” Мирко Мирковић истиче да је пријављивање подстанара битно да би се „привремени” станари правно заштитили.

– Управници зграда су по новом закону дужни да општинама доставе тачан број подстанара у зградама и да ли они имају уговор о закупу, а у Београду има 250.000 оних који изнајмљују станове, док је највише 20 одсто свих издатих станова покривено уговором – каже Мирковић.

По проценама Удружења подстанара, тренутно се у Србији издаје најмање 260.000 станова, а од тога је 75.000 у престоници.

– У Србији сигурно има 600.000 подстанара јер је приликом пописа становништва и станова пре пет година евидентирано 260.000 станова за издавање, а када се то помножи с двоје подстанара – а брачни парови су најчешће закупци – то је цифра од 520.000 – истиче Мирковић, и додаје да је потребно на ту цифру додати и самачке станове и подстанарске породице са четири лица.

У Удружењу станодаваца Србије кажу да не постоје релевантни и тачни подаци о броју подстанара и станова за издавање.

Нико нема тачне податке о томе колико има подстанара и станова који се издају, а све информације које се објављују су дезинформације различитих интересних група, истичу у Удружењу.

Е. Дн.

 

Пријава пореза

По законским одредбама, грађани који поседују непокретну имовину коју издају дужни су у року од 30 дана након склапања уговора о закупу да Пореској управи пријаве почетак остваривања прихода од издавања непокретности.

Закон каже да се уговор о закупу стана закључује у писаној форми између власника стана, односно носиоца права јавне својине, и лица коме се стан даје у закуп, а закуподавац је дужан да обавести управника стамбене заједнице о издатој некретнини.

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести