У Србиjи исплативиjа штедња у домаћоj валути него у региону

Народна банка Србиjе jе саопштила данас да физичка лица не могу отварати девизне рачуне у иностранству по основу штедње, с обзиром да то ниjе дозвољено законом

 о девизном пословању, као ни подзаконским прописима.Mогућност "пресељења" штедње ниjе законски утемељена, а препоруке у том правцу представљале би позивање на кршење закона, навела jе НБС у реаговању на поjедине медиjске написе коjима се сугерише да би штедња становништва због виших камата и бољег пореског третмана могла да се "пресели" из Србиjе у друге земље, попут БиХ или Црне Горе.

Kада jе реч о пореском третману и атрактивности камата, из НБС указуjу да треба имати у виду и каматне стопе на штедњу у домаћоj валути.
"Kаматне стопе на динарску штедњу тренутно износе око 3,0 до 4,5 одсто на штедњу орочену до годину дана, што jе релативно атрактивниjе у односу на штедњу у земљама у окружењу", наводи се у саопштењу.Из централне банке предочаваjу да се приход на камату од динарске штедње се не опорезуjе.

"Наjзад, и када се пореде каматне стопе на девизну штедњу, потребно jе имати у виду и чињеницу да jе у међународном окружењу дошло до значаjниjег пада каматних стопа, те да висину каматних стопа банака увећаваjу и одређене ризико премиjе (реjтинг банке и земље у коjоj послуjе)".
НБС jе и овом приликом подсетила да jе банкарски сектор у Србиjи стабилан и добро капитализован, да Србиjа има виши реjтинг од Црне Горе и БиХ, те да се у континуитету бележи повећање макроекономских изгледа земље, о чему сведоче и последње оцене MMф-а у спровођењу аранжмана из предострожности.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести