У Србији се може летовати и за 300 и за 940 евра

НОВИ САД: Сезона годишњих одмора је на прагу, а по свему судећи, ове године   грађани Србије ће се, више него икада до сада, одмарати у својој земљи.
1
Фото: pixabay.com

Слично ће бити и у другим државама у региону и у Европи јер су у готово свим држављани позвани да, због пандемије коронавируса и значајно измењеног приступа здрављу, остану у својој земљи. Наиме, први и најјачи удар те пандемије осетили су туризам и угоститељство па је процењено да је за опоравак потребно пружити подршку домаћем туризму.

Времена да се изабере место где ће се провести одмор има, а понуда је богата јер су многе туристичке агенције своју прилагодиле садашењем тренутку и повећале понуду домаћих дестинација. Они који се одлуче за одлазак на једнодневне излете потребно је да за путовање издвоје нешто више од 1.000 динара, али и више од 5.500 динара, а боравак четворочлане породице (двоје деце до 12 година) може коштати и око 900 евра, у динарској противвредности.

Понуда туристичке агенције „Гранд турс”, по речима руководиоца пословнице у Новом Саду Мире Ненадић, нешто је другачија и богатија него раније. Једнодневни излети по Србији новина су у понуди, а могу се обићи различите дестинације – од Суботице и Палића до западне и источна Србије, по цени од 1.400 до 1.700 динара.

– Понуда за одмор у Србији сада је интнезивирана, интересовања има, али то, ипак, није утицало на већу продају аранжмана у односу на раније – каже Мира Ненадић. – Међу разлозима је и онај који се тиче хотелских капацитета јер је око 80 одсто хотела у Србији у градовима, а остало у бањама и туристичким местима и тешко је очекивати да ће неко, ко је навикао на хотелски смештај, годишњи одмор провести у граду. Подршка боравку домаћих туриста је добра идеја, али је мало хотелских капацитета за повећане захтеве гостију.

Они који желе да оду на Златибор, указује Мира Ненадић, у прилици су да изаберу неки од аранжмана међу којима је и пет ноћења с полупансионом у хотелу с пет звездица, за шта је четворочланој породици потребно 940 евра. У Крупњу, у хотелу с три звездице, четворочлана породица ће пет ноћења с полупансионом платити 420 евра, а та цена може се умањити уз коришћење ваучера.  

И агенција „Магелан травел” нуди излете, као и вишедневна путовања. Најскупљи и најатрактивнији је једнодневно крстарање Ђердапском клисуром, за шта је потребно 5.190 динара, а у понуди су, каже Данијела Тодић из те агенције, излети по целој Србији, који коштају од 1.200 до 3.800 динара.


Уз ваучере лакше

У Србији се може одмарати на језерима, планинама, салашима, у бањама, али и у градовима, а изузетна је и понуда за боравак на селу. Може се путовати на излете или провести више дана на одмору, а шта ће бити одабрано, зависи од интересовања и дебљине новчаника. То ће свакако бити лакше уз коришћење ваучера, а осим 160.000, колико их је подељено на почетку године, обезбеђено је још 400.000.


– Нудимо и дводневне аранжмане, а цена излета зависи од дестинације и нивоа услуге – каже Данијела Тодић. – Најскупљи дводневни аранжман – 13.000 динара – подразумева путовање Титовим Плавим возом од Београда до Ужица, боравак у хотелу с четири звездице на Златибору, те доручак и вечеру и много је оних који су заинтересовани за то путовање.

Преко те агенције може се упознати Нови Сад, а аранжман намењен младима, који подразумева пет ноћења, боравак у хостелу те једну вечеру кошта 7.000 динара, а ако се реализује уз ваучере, јефтинији је 5.000 динара и довољно је само доплатити 2.000 динара. У понуди је веома слична тура у Новом Саду, која се такође може платити уз коришћење ваучера, али је доплата 8.000 динара.

– Пет ноћења с полупансионом у Сјеници кошта 22.500 динара по особи, а износ се може умањити уз коришћење ваучера. За седмодневни боравак у Бајиној Башта потребно је 42.500 динара по особи, уз могућност смањења цене за износ ваучера. Аранжман подразумева смештај у хотелу с четири звездице и полупансион, урачунати су и сви излети предвиђени програмом и заинтересованих путника има – наводи Данијела Тодић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести